Общо показвания

сряда, 17 юли 2013 г.

ГРЕБАНЕ ПРАВИЛА НА FISA

                                           СЪСТЕЗАТЕЛНИ ПРАВИЛА НА FISA
                                           (Fédération Internationale des Sociétés d'Aviron) /
                                                     International Rowing Federation



ЧАСТ ПЪРВА - СФЕРА НА ДЕЙСТВИЕ



Правило 1 - Гребане, лодки, регати, гребци



Гребането представлява придвижване на лодка по вода, с или без рулеви, от мускулната сила на един или повече гребци, използвайки гребла като лостове от втори род и седейки с гръб на посоката на движение на лодката. Гребането включва също практикуването на симулативно движение в гребен уред или в гребен басейн.

В гребната лодка всички носещи елементи, включително и осите на движещите части, трябва да са здраво фиксирани за тялото на лодката, но седалката на гребеца може да се движи по надлъжната ос на лодката.

Гребната регата е спортна проява, състояща се от едно или повече състезания, съставени ако е необходимо, от серии, в един или повече класове лодки за гребци, разделени в различни категории по пол, възраст или тегло.



Правило 2 - Приложение



Тези правила и свързаните с тях наредби за състезания се прилагат на:

1. Световните гребни първенства

2. Олимпийски, Пара олимпийски и Юношески регати, според лимита на правомощия на FISA и съответните квалификационни регати

3. Регати, провеждани като част от регионални или други игри, според правомощията на FISA

4. Континентални и регионални първенства

5. Международни регати включващи Световната купа на FISA и световната регата за ветерани.

6. Където е прието, на международни състезания на гребни ергометри.

Състезанията на FISA се управляват също и от наредбите за регати на FISA.

Тези правила се прилагат адекватно и по аналог на гребните регати организирани във връзка със състезания включващи и други спортове. Изпълнителният комитет може да разреши отклонения от тези правила за континенталните шампионати.

Всяка федерация, клуб или състезател, които участват в състезание ръководено от правилника на FISA, трябва да приемат и изпълняват без изключения или резерви тези състезателни правила, особено тези, свързани с авторитета и юрисдикцията на FISA и Арбитражния съд за спорт в Лозана.



Правило 3 - Изключения



Националната федерация домакин или организационния комитет на дадена регата, могат в изключителни случаи да се отклонят от тези правила и да включат техни национални правила. В тези случаи, Изпълнителният комитет трябва да бъде уведомен незабавно след приключване на регатата за причините, поради които са въведени тези изменения.



Правило 4 - Световни първенства по гребане



Следващите регати се считат за Световни гребни първенства:

1. Световно първенство (мъже, жени, лека категория мъже и жени и категориите за адаптивно гребане)

2. Световно първенство за младежи мъже и жени до 23 годишна възраст и лека категория младежи мъже и жени

3. Световно първенство за юноши и девойки

Тези определения се използват само за Световни първенства, организирани от FISA.

Олимпийските и Пара олимпийски регати и Олимпийските и Пара олимпийски квалификационни регати имат същия статут и се подчиняват на същите правила като Световните първенства по гребане. В рамките на правомощията на FISA се прилагат същите правила и наредби.

Световните първенства се провеждат всяка година. Обаче, в Олимпийска и Параолимпийска година световното първенство за мъже и жени не включва олимпийските и пара олимпийските дисциплини.

Световните първенства за юноши и девойки и младежи се провеждат всяка година.

Световното първенство за младежи може да бъде провеждано на същото място и по същото време на Световното първенство за юноши и девойки.



Правило 5 – Домакинство на Световни първенства



Съветът на FISA избира и предлага на Конгреса за одобрение най-подходящия/те кандидат/и 4 години предварително. Конгресът гласува предложения кандидат или когато е предложен повече от един кандидат от съвета, избира един от тях чрез обикновено мнозинство. В случай че Конгресът не успее да избере предложения от съвета кандидат или един от предложените от Съвета кандидати вота се повтаря като се подлагат на гласуване всички кандидати за домакинство на това световно първенство.

FISA окуражава даването на домакинство на световни първенства по гребане на подходящите кандидати от целия свят.

Съвета на FISA може да възложи световно първенство за година преди олимпийски игри на домакина на тези игри като тест за олимпийската регата без това да се гласува от конгреса.



Правило 6 - Право на участие



В Световните първенства на FISA имат право да участват всички федерации, членове на FISA.

Световните първенства за юноши и девойки, младежи до 23 години, лека категория и дисциплините от адаптивното гребане, а също така и леката категория за дисциплините включени в Олимпийската програма са отворени само за състезатели, отговарящи на изискванията за дадената категория.

Останалите дисциплини от програмата на Световните първенства и Олимпийските регати са отворени за всички състезатели без ограничения на възраст или тегло.

В Олимпийските регати имат право да участват само тези състезатели, чиито федерации са покрили квалификациите в определените класове лодки, според Олимпийската квалификационна система описана в наредбите.



Правило 7 – Световна купа по гребане – определение



Световната купа по гребане е серия от определени международни регати, провеждани в интервал в международния годишен календар. FISA има единствено правото да определя регатите за световната купа по гребане и да използва това има и лого. Съветът може да предпише наредби за провеждане на регатите от световната купа по гребане.



Правило 8 - Международни регати - определение



Международна регата е състезание по гребане, на всякаква дистанция, когато състезателите стартират с общ старт или по часовник, и състезанието е отворено за всички състезатели на федерациите, членуващи във FISA.

Всяка федерация е длъжна да уведоми FISA за всяко състезание, което ще се проведе в нейната страна, попадащо в това определение. FISA решава, дали дадено състезание да се определя като международна регата, и ако е, тази регата се включва в международния календар на FISA по Правило 15.



Правило 9 - Международни регати - контрол от FISA



По принцип, международните регати се провеждат в съответствие със Състезателните правила и Наредбите на FISA, но изпълнителният комитет на FISA може да разреши изключения от тях.

Международните регати се провеждат под ръководството на FISA, която може да дава нареждания на организационния комитет и да определи двама технически делегати, които да проверяват прилагането на състезателните правила и наредби и всичките им разновидности, одобрени от Изпълнителния комитет на FISA.

Детайлите на всички изменения на състезателните правила на FISA трябва да бъдат изпратени до федерациите, участващи в състезанието заедно с поканата им за участие в състезанието.

Всяка федерация е длъжна да се увери, че организацията на всяка регата, провеждана в страната й, и определена от FISA като международна регата, се подчинява на изискванията по това правило.



Правило 10 - Участие в международни регати



Никой състезател не може лично да прави заявки за участие в международни регати или да се обръща директно към FISA без неговия клуб или национална федерация. Всяка национална федерация може да участва във всички международни регати като национален отбор без клубна регистрация. Ако гребците се състезават в международна регата под името на техния национален отбор, те трябва да са граждани на страната на тази национална федерация. В тази връзка, Изпълнителният комитет може да прави изключения в изключителни случаи.

Съветът може да организира състезания между членове и не членове на FISA.



Правило 11 - Международни срещи - определение



Международна среща е състезание по гребане, на всяка състезателна дистанция, провеждано с общ старт или по часовник, в което се допускат само състезатели на определени федерации, членуващи във FISA.

Всяка национална федерация е длъжна да уведоми FISA за всяко състезание, което ще се провежда в нейната страна, подчиняващо се на това определение. FISA решава дали дадено състезание да се определя като международна среща, и ако е, да бъде включено в международния календар на FISA по Правило 15.



Правило 12 - Международни срещи - контрол от FISA



По принцип, международните срещи се провеждат в съответствие със състезателните правила и наредби на FISA, но тя може да одобри изключения от тези правила и наредби.

Международните срещи се провеждат под ръководството на FISA, която дава указания на организационния комитет и определя технически делегат, който да проверява прилагането на състезателните правила и наредби на FISA и всички техни промени одобрени от нея. Детайлите на всички отклонения от правилата и наредбите на FISA трябва да бъдат осигурени на федерациите, участващи в състезанието, заедно с поканата им за участие в него.

Всяка федерация е длъжна да удостовери, че организацията на всяко състезание в нейната страна, определено като международна среща, се подчинява на изискванията на този член.

Наредби към Правила 9 до 12 - Технически делегати

1. Основното задължение на Техническите делегати е да проверяват изпълнението на състезателните правила и наредби на FISA на дадената регата и дали тя се провежда в съответствие с изискванията за безопасност на състезателите.

2. Техническите делегати се определят от Изпълнителният комитет и назначаването им се съобщава на Организационния комитет на регатата от Изпълнителният директор.

Организационният комитет трябва да информира президента на журито, отговорника по сигурността и отговорника за медицинското осигуряване за определените технически делегати.

3. Организационният комитет се задължава да поеме разноските по настаняване, храна и вътрешен транспорт на техническите делегати по време на техния престой.

4. Техническите делегати трябва да пристигнат в града на регатата най-малко един ден преди техническата конференция, на която се тегли жребия и да останат през цялото време на регатата. Те трябва да се представят на Председателя на организационния комитет, Президента на журито, отговорниците за безопасността и медицинското осигуряване.

5. С пристигането си техническите делегати инспектират трасето на регатата в присъствието на член на Организационния комитет и прави бележки относно сигурността, включително и по трасето за разгрявка и разпускане на състезателите, състезателната дистанция и тази за тренировка и местата по които ще минават лодките. Те също инспектират хангарите и местата за съхраняване на лодките и дали правилата за излизане на вода, прибиране и правилата за движение са онагледени адекватно. Уверяват се дали са изпълнени минималните изисквания за провеждане на международна регата, включени в състезателните наредби (напр. отметки по дистанцията, фото финиш, места за спасителите, медицинско осигуряване, везни за теглене на състезателите и т.н.).

6. Teхническите делегати присъстват на техническата конференция и наблюдават жребия. На регатите, на които Изпълнителния комитет реши, че жребият ще бъде дирижиран, техническите делегати наблюдават дали предложенията на комисията по състезателно гребане се прилагат адекватно.

7. Техническите делегати присъстват най-малко на първата среща на журито. Те уведомяват журито за всички проблеми, които предвиждат от гледна точка на безопасност на състезателите или по регатата. Но техническите делегати оставят журито само да взема решенията си, както е определено в Правило 91 и 94 от Състезателния правилник.

8. По време на регатата организационният комитет и/ или журито се консултират с техническите делегати по всички

въпроси, по които има неточно разбиране на състезателните правила. Техническите делегати съветват Организационния комитет и Президента на журито при всяко нарушение на правилата на FISA.

9. Правната отговорност по въпросите за безопасността е на Организационния комитет и нито една точка от Състезателния правилник или наредбите към него не могат да се считат като отговорност на техническите делегати.

10. В рамките на седем дни, след завършване на регатата, техническите делегати изпращат доклад до Изпълнителния комитет на FISA, който след това се препраща на Организационния комитет на регатата. Докладът съдържа коментари, предложения и критики във образец по указание на FISA.



Правило 13 - Национални регати



Национална регата е състезание по гребане, на всяка дистанция, когато състезателите стартират с общ старт или по часовник, които състезатели са главно на една федерация.

Факта, че състезатели от други федерации могат да участват в същата регата, не я определя като международна.

Националните регати (първенства), се ръководят от правилата на националната федерация на организационния комитет.



Правило 14 - Одобрение на международни регати



Всички национални федерации трябва не по-късно от 30 септември на всяка година да изпратят до квартирата на FISA списък на предложенията за състезания, които ще се проведат в тяхната страна през следващата година, които състезания се дефинират като международни регати и срещи по Правило 8 и Правило 11.

Те трябва да изпратят до Съвета за одобрение:

1. Датите за провеждане на тези състезания

2. Подробности за предложеното състезателното трасе (водна площ и технически съоръжения)

3. Вида на предлаганата регата

4. Категорията на състезателите и класовете лодки, които се предлагат

5. Всички отклонения от състезателните правила и наредби на FISA.



Правило 15 - Международен календар на FISA



Всички международни регати и първенства, одобрени от FISA, по Правила 9 и 12 се включват в международния календар на FISA. FISA може да включи дати на състезания в календара по предложение на национални федерации, но факта, че тези състезания не се провеждат под контрола на FISA, се отбелязва в календара.

FISA изпраща на всички федерации, членуващи в нея, не по-късно от 31 октомври всяка година, списък на всички международни регати и първенства одобрени за провеждане през следващата година.



ЧАСТ II - ГРЕБЦИ И РУЛЕВИ



Раздел 1 - Основни положения



Правило 16 – Право на участие



Световните първенства, регатите за Световна купа, континенталните първенства са отворени за участие на всички състезатели, които са оторизирани да се състезават от техните национални федерации и които отговарят на изискванията в този правилник.

За да представлява дадена страна на световно първенство по гребане, състезателят трябва да бъде гражданин на тази страна. Той трябва да е в състояние да докаже това чрез показване на официален документ за самоличност (паспорт или лична карта). При изключителни случаи изпълнителният комитет може да прави изключения.



Праволо 17 – Здраве и застраховка



Всяка федерация членка на FISA трябва да може да потвърди, че нейните състезатели имат здраве и физическо състояние, което им позволява да се състезават на ниво съответстващо на това на даденото състезание и да може да потвърди, че всеки състезател или официално лице са здрави и са осигурени здравно и срещу инциденти, а също и при загуба на вещи, собственост и екипировка.



Правило 18 – Отговорност



Гребците могат да участват в световните първенства и световните купи само ако са представили подписани документи за отговорност според член 56. Всяко официално лице трябва да представи подписана форма за отговорност на FISA преди да му бъде издадена акредитация за съответното състезание.



Правило 19 – Възрастови категории



Следващите възрастови категории състезатели се признават от FISA:

1. Юноши и девойки

2. Младежи до 23 години (мъже и жени)

3. Мъже и жени

4. Ветерани (мъже, жени).



Правило 20 - Допълнителни категории



В допълнение към възрастовите категории FISA признава и лека категория за мъже, жени и младежи до 23 години и категории за адаптивно гребане мъже и жени.



Правило 21 - Членски карти



Съвета може да реши да се въведат членски карти за всички категории състезатели.

Където е възможно, ще бъде определян съдия, който да проверява картите на всички състезатели в началото на регатите не по-късно от 2 часа преди началото на състезанието.



Правило 22 - Рулеви



Рулевите се считат за членове на отбора. Женските екипажи трябва да бъдат управлявани от жени, а мъжките от мъже, освен в състезанията за ветерани, или когато в изключителни случаи Изпълнителния комитет не реши друго. Възрастовите категории важат също и за рулевите, с изключение на ветераните.

Минималното тегло за рулевите, облечени в състезателен екип (Фланелка и гащета), е 55 кг. за мъже, младежи до 23 години и юноши и 50 кг. за жени, жени до 23 години и девойки и смесени екипажи. Кантара за теглене трябва да показва тегло до 0.1кг.

За да се направи това тегло, рулевият може да носи максимално тежест от 10 кг., която се поставя в лодката непосредствено близо до него. Никаква част от екипировката не може да бъде смятана за допълнителна тежест. По всяко време, преди или веднага след финиширане на екипажа, Контролната комисия може да изиска проверка на допълнителната тежест.

Тези изисквания важат също и за рулевите на леките категории.



Правило 23 - Претегляне на рулевите



Рулевите се теглят, облечени в състезателен екип на скален или електронен кантар, не по-късно от 1 час и не по-рано от 2 часа преди техния първи старт на всеки ден от състезанието.

Контролната комисия може, в случай на първо теглене, да изиска показване на документ за самоличност със снимка.



Раздел 2 - Юноши и девойки



Правило 24 - Юноши и девойки



Гребците могат да се състезават в състезания за юноши и девойки до 31 декември на годината, в която навършват 18 години.



Раздел 3 – Мъже и жени и младежи до 23 години



Правило 25 - Мъже и жени и младежи до 23 години



Гребците могат да се състезават в състезания за младежи до 31 декември на годината, в която навършват 22 години.

Състезанията за мъже и жени са отворени за гребци без ограничение за възраст.



Раздел 4 - Лека категория (мъже и жени)



Правило 26 - Лека категория



Гребците имат право да се състезават в лека категория ако отговарят на следните условия :

Средното тегло на мъжки екипаж (без рулевия) не трябва да надвишава 70 кг. Като личното тегло на отделните състезатели не трябва да бъде повече от 72.5кг.

Скифьорите мъже не трябва да тежат повече от 72.5 кг.

За жени средното тегло на екипажите (без рулевата) не трябва да надвишава 57кг. и личното тегло на състезателките да не е повече от 59кг.

Скифьорките не трябва да тежат повече от 59 кг.

Състезателите лека категория трябва да бъдат теглени, облечени само в техните състезателни екипи, не по-малко от 1 час и не повече от 2 часа преди техният първи старт на всеки ден от състезанието.

Въпреки гореказаното, в случай че два отделни етапи от състезанието на една и съща дисциплина се провеждат в един и същи ден и част от гребците от втория етап не се състезават в първия за деня, всички състезатели трябва да бъдат претеглени по времето когато се теглят гребците от първия етап.

Те трябва да са в центъра за теглене в пълен екипаж, облечени в състезателните си униформи. Кантарът за теглене трябва да показва теглото на гребеца до 0.1кг. Ако първият старт по-късно бъде отложен или отменен, леките категории състезатели не трябва да бъдат теглени отново същия ден.

Контролната комисия може да изиска при първото теглене или по-късно, представяне на документ за самоличност със снимка.

Всеки гребец, който се е подложил на интравенозно ре хидратиране между тегленето и съответния старт няма да бъде допуснат да стартира.

Ако гребец надвишава необходимото тегло или даден екипаж надвишава необходимото средно тегло до изтичане на времето разрешено за теглене, гребецът (и екипажът на този гребец) или съответния екипаж нямат право да се състезават и ще бъдат отстранени от състезанието.



Правило 27 - Ветерани



Гребците могат да се състезават в състезания за ветерани от годината, в която навършват 27 години. Световната регата за ветерани се провежда всяка година под ръководството на комисията за ветерани на FISA. Световната регата за ветерани трябва да бъде включена в международния календар по този правилник.



Наредба към Правило 27 - Ветерани



Възрастта на гребец в състезание по гребане за ветерани се счита за тази, която той достига в годината на състезанието. Състезания за ветерани се провеждат в следните възрастови категории на екипажа:

А. Минимална възраст 27 год.

Б. Средна възраст 36 год. или повече,

В. Средна възраст 43 год. или повече,

Г. Средна възраст 50 год. или повече,

Д. Средна възраст 55 год. или повече,

Е. Средна възраст 60 год. или повече,

Ж. Средна възраст 65 год. или повече,

З. Средна възраст 70 год. или повече,

И. Средна възраст 75 год. или повече.

Й. Средна възраст 80 год. или повече..

Тези възрастови категории не се отнасят за рулевите.

Всеки състезател сам е отговорен за своето здраве и спортна форма.

Всеки състезател трябва да е в състояние да докаже възрастта си чрез официален документ (паспорт или карта за самоличност).



Правило 28 - Състезания за смесени ветерански екипажи



Смесени екипажи могат да участват в състезания за ветерани като половината от екипажа (без рулевия) трябва да е женски и половината мъжки. Рулевият може да бъде и от двата пола.



Раздел 5 – Адаптивни гребци



Правило 29 - Адаптивни гребци



Гребци имат право да се състезават в дисциплините за адаптивно гребане ако уврежданията им са в съответствие с критериите поставени в наредбите за адаптивно гребане. Категориите и класовете лодки са определени в наредбите за състезания на FISA.



ЧАСТ III - Класове лодки



Правило 30 - Класове лодки



Следните класове лодки са признати от FISA:

1. Скиф (1x)

2. Двойка скул (2x)

3. Двойка без кърмчия (2-)

4. Двойка с кърмчия (2+)

5. Четворка скул (4x)

6. Четворка без кърмчия (4-)

7. Четворка с кърмчия (4+)

8. Осморка с кърмчия (8+)



Правило 31 – Дисциплини на Световно първенство за мъже и жени
 

Правило 32 – Олимпийски дисциплини



Програмата на Олимпийските игри включва следните дисциплини:
 


2-

4-
8+

Мъже (M)


Жени (W)


Лека кат. Мъже (LM)
 



Лека кат. Жени (LW)

 
 
 
 Програмата на регионалните и континенталните първенства, както и регатите в програмата на игри, включващи други спортове се определя след съгласуване между организационния комитет и регионалните или континентални конфедерации и съвета на FISA.



ЧАСТ IV - Лодки и конструкция



Правило 33 – Конструкция без ограничения



Конструкцията, дизайна и размерите на лодките и греблата трябва, по принцип, да не са ограничени според Правило 1 параграф 1 и 2 и правило 60. Обаче Съвета на FISA може да налага изисквания за тях в наредбите за провеждане на състезания.



Наредба към Правило 33 - Лодки и екипировка



Изисквания за състезателни лодки:

1. Дължина на лодката

1.1 Максимална дължина – Всички лодки осморки на световните първенства, Олимпийските и квалификационните регати за Олимпиада, регионални игри и континентални шампионати и всички международни регати трябва да са най-малко от две части, всяка от които не по-дълга от 11.9м.



В допълнение, от 1.01.2015 година всички лодки използвани на Сетовните първанства, Олимпийските и квалификационните регати за Олимпиада,ключително и за младежи и Пара олимпийските игри не трябва да са по-дълги от 11.9 или ако са съставени от части, всяка една не трябва да е по-дълга от 11.9м.

1.2 Минимална дължина – Минималната дължина на цялата гребна състезателна лодка трябва да е 7.20м. Това се измерва от края на носа на лодката до дригия край на лодката, като може да включва и удължител. Ако се използва удължител, той трябва да е здраво закрепен за кърмата и да завършва с 4 см в диаметър топка, както е описано в наредбата на правило 33, параграф 7. Ако лодката не може да бъде коректно подравнена на старта поради това, че е по-къса от минималната дължина, стартерът може да отстрани екипажа от гонката.

2. Безопастност

2.1 Ръбовете на лопатките трябва да имат следната минимална дебелина:

за разпашни гребла 5мм.

за скулови 3мм.

Тази дебелина се измерва на 3мм от външния ръб за разпашните и на 2 мм за скуловите гребла.

2.2 Място на рулевия - Отвора за мястото на рулевия трябва да бъде най-малко 70 см. дълъг и да е широк, колкото лодката и не по-малко от 50 см. Вътрешната му повърхност да е гладка и да не променя по никакъв начин структурата на мястото и вътрешната му широчина.

2.3 Плаваемост - Лодките произведени или доставени след 1.01.2007 година трябва също да имат табелка от производителя (виж 1.10 по-горе) и дали лодката изпълнява „Минималните насоки на FISA за безопасно практикуване на гребане”: „Когато лодката е пълна с вода, с екипаж чието тегло отговаря на средното тегло написано на табелката от производителя, седящи в гребна позиция, трябва да може да плава така, че най-горната точка на слайда е максимум 5см под ватерлинията.

2.4 Топки на носовете - Носовете на всички лодки трябва да имат твърди бели топки с диаметър минимум 4см. Ако това е външна за конструкцията на лодката част тя трябва да бъде твърдо закрепена за носа на лодката, така че да не се мърда при прилагане на странична сила. Ако топка е част от конструкцията на лодката трябва да е така направена, че да осигурява защита и да се вижда.

2.5 Бързо освобождаване от крачното устройство - За да се избегнат инциденти вследствие на обръщане всички лодки трябва да са оборудвани с крачно устройство или обувки, които позволяват на състезателите да освободят краката си без да използват ръце и с възможно най-малко забавяне. Ако се използват връзки, те не трябва да позволяват повдигане на петите повече от 7 см.

3. Надписи

3.1 Лодките произведени или доставени след 1.01.98 г. трябва да имат табелка на производителя, фиксирана вътре в лодката, с размери до 50кв. см и да съдържа име и адрес на производителя, неговата марка и лого, година на производство на лодката, средно тегло на екипажа, за който е конструирана, тегло на лодката от производителя при конструиране или доставяне.

3.2 Всички лодки и гребла трябва да се подчиняват на изискванията, залегнали в наредбите към Правило 43 по-долу (име, символ и т.н.).

4. Принадлежности

4.1 Не са разрешени никакви устройства или приспособления, които да подобряват естествения ход на лодката или пластове и повърхности върху корпуса й.

5. Никакви безжични предаватели

5.1 Никакви безжични или радио уреди не могат да се използват - нито за предаване нито за приемане по време на състезание, освен ако FISA не реши да се инсталират на всички лодки устройства за предаване на информация в реално време, която ще се притежава от FISA и може да бъде използвана за представяне и реклама на спорта.

6. Екипировка за реклама

6.1 На Световни първенства и Олимпийски игри или регати за Световната купа, Съвета на FISA може да изиска екипажите да носят в техните лодки такава окомплектовка, отнасяща се до по-доброто показване на гребането като спорт (напр. мини камери) като тя е еднаква за всички лодки в дадена дисциплина.



Правило 34 – Тегло на лодките



Всички лодки, които се използват на Олимпийски и Пара олимпийски регати или квалификационни такава, Световни първенства, регати от световната купа, регионални игри и континентални шампионати и всички международни регати трябва да са до определено минималното тегло.

Наредба към правило 34 – Тегло на лодките



1. Минималното тегло на лодките е както следва:


Обозначение
Клас лодка
Минимално тегло (кг)


Скиф
14 кг


Двойка скул
27 кг

2-
Двойка без рулеви
27 кг

2+
Двойка със рулеви
32 кг


Четворка скул
52 кг

4-
Четворка без рулеви
50 кг

4+
Четворка със рулеви
51 кг

8+
Осморка
96 кг






Минималното тегло на лодката включва само окомплектовката за гребане и по-точно - аутрегерите, крачните устройства и слайдовете и удължителите (ако има такива). Минималното тегло не включва греблата, номера на лодката, никакви високоговорители и уредби на рулевите или каквато и да е друга електронна окомплектовка.

Допълнителните тежести поставени, за да се постигне необходимото тегло трябва да са здраво фиксирани за лодката или на задължителните окомплектовки описана по-горе.

2. Отговорност за теглене на лодките – единствен екипажът е отговорен за това, лодката му да бъде в рамките на определеното минимално тегло.

3. Кантар за теглене – той трябва да бъде осигурен от фирма, одобрена от FISA и трябва да отчита тегло на лодката до 0.1кг. Кантарът трябва да е свързан с принтер и разпечатеното тегло на лодката да готово веднага. В началото на всеки тренировъчен и състезателен ден от регата, кантарът трябва да се тества и калибрира от член на комисията на FISA по материалите или/ и от член на състезателната комисия, който е определен като отговарящ за тегленето.

4. Тестване теглото на лодките – Кантарът трябва да е достъпен за отборите най-малко 24 часа преди първият състезателен ден на регатата да проверят теглото на лодките си. Кантарът трябва да е поставен върху хоризонтален под в сграда или палатка, за да бъде защитен от вятър. Мястото трябва да е лесно достъпно от понтоните за излизане от вода и трябва да е резервирано само за теглене на лодките по време на регатата.

5. Избор на лодките за контролно теглене - Лице оторизирано от президента на журито прави жребий преди старта на всяка състезателна сесия, за да избере лодките, които да бъдат теглени. Той също има правото да включи допълнителен брой лодки по всяко време преди финиширането на гонката на съответните лодки ако има подозрение, че определена лодка е под минималното разрешено тегло. Лист със жребия се доставя на отговарящия за контролната комисия.

6. Известяване на екипажите - Член на контролната комисия трябва да съобщи на избраните екипажи, преди да напуснат понтона за излизане и той или друг определен за целта придружител трябва да ги придружи до кантара. Избраният екипаж трябва да занесе лодката си веднага на кантара, след като му е съобщено, че трябва лодката му да се претегли. Ако не направи това, може да бъде наказан и наказанието да е същото като за лодка под минимално тегло.

След като екипажът е бил информиран за контролно теглене, никаква допълнителна тежест не може да се поставя в лодката преди лодката да бъде претеглена.

7. Допълнителни артикули, които могат да бъдат приспаднати или свалени - Обикновено определени неща от екипировката могат да останат в лодката при теглене. В този случаи следните стандартни тежести се изваждат от теглото на лодката:



- един високоговорител: 0.15 кг

- един кабел: 0.10кг/на место

- един държач за бутилка: 0.10кг

- един кабел или магнит за темпо лидер: 0.10кг.



Екипажът има възможност да извади от лодката си всеки един от гореспоменатите предмети по всяко време на тегленето. Член от екипажа и представителя на контролната комисия се споразумеят относно броя на предметите от окомплектовката, оставаща в лодката и той да бъде отразен вписмено в протокола. Ако представителят на контролната комисия смята, че дадена част от екипировката е по-тежка от определените стандартни тежести (по-горе), тогава екипажът трябва да извади въпросната част преди претегляне на лодката.

При официалното теглене на лодката нормалните мокри площи и части от лодката се признават. Обаче, всякакво количество вода трябва да се премахне преди тегленето и особено всичката вода в палубите и под работните места на гребците. Всички други предмети (инструменти, дрехи, гъби, шишета и др.) трябва да се извадят преди тегленето.

8. Официално теглене - Лодката се тегли официално.

9. Лодка под минимално тегло – ако дадена лодка е под разрешеното минимално тегло, представителят на контролната комисия трябва да разпечати теглото на лодката и да процедира както следва:

9.1 Да напише: „Първо теглене на лодката” върху разпечатката с резултата.

9.2 След това трябва да тества кантара с тежести в присъствието на екипажа и да разпечати резултата от тегленето. Да напише името на екипажа върху разпечатката и да напише „контролно теглене” върху нея. Представител на екипажа и на контролната комисия трябва да подпишат тестовия резултат.

9.3 След това съответната лодка трябва да бъде претеглена втори път. Представител на контролната комисия записва върху разпечатения резултат името на екипажа, дисциплината и броя на частите от окомплектовката, които са теглени с лодката. Той написва върху разпечатката с резултата „ Второ теглене”.Представител на екипажа и на контролната комисия трябва да подпишат резултата.

9.4 Представителят на контролната комисия представя трите разпечатани резултата (първо теглене, тестово теглене и второ теглене) на президента на журито.

10. Наказание за лодка под минималното тегло - Наказанието за това, че лодката е под определения минимум е, че екипажът се прекласира на последно място в дадената гонка. Ако същият екипаж се състезава отново с лодка под определеното минимално тегло в следваща гонка от същото състезание, тогава екипажът се наказва с изключване от състезанието. Никое друго или следващо теглене след тези упоменати по-горе, не се признават за валидни.



ЧАСТ V – СЪСТЕЗАТЕЛНИ ТРАСЕТА



Правило 35 - Характеристика



Стандартните трасета на международните регати на FISA, за континенталните и регионални първенства, Световните първенства, Олимпийските и Пара олимпийски квалификационни регати и Олимпийските и Параолимпийските регати трябва да осигуряват справедливи и еднакви състезателни условия за 6 лодки, състезаващи се в отделни, прави паралелни коридори на дистанция от 2000 метра и 1000 метра за Параолимпийските регати и квалификационни такива.

За Световни първенства, Олимпийски и Параолимпийските регати, квалификационни регати за олимпийски и пара олимпийските регати и регатите за световната купа стандартната състезателна дистанция трябва да бъде осигурена с технически инсталации и съоръжения за категория А, както е дефинирано в наредбата. Тя трябва да е комплектувана с всички изисквания, дадени в последното издание на наръчника на FISA ,,Ръководство за световни шампионати”

За да бъде определено като стандартно трасе всички детайли, отнасящи се до състезанието трябва да са изпратени в писмен вид до FISA и трасето да се инспектира, на разноски на националната федерация, и одобрено от двама експерти, определени от FISA.

Съвета на FISA може да определи специални изисквания за Световните първенства, Олимпийските, олимпийските квалификации, регатите за Световната купа или континенталните и регионални първенства.



Правило 36 - Дължина на дистанцията



1. Международни регати - Стандартните състезателни дистанции на FISA за мъже и жени; за младежите до 23 години; лека категория и юноши и девойки е 2000м по права линия. За ветерани (мъже, жени и смесени екипажи) е 1000м. по права линия.

2. Световни първенства по гребане - Дължината на стандартните състезателни трасета е 2000 м по права линия. Изпълнението на това правило изисква използването на подвижни стартови съоръжения, които да позволяват подравняването на лодките от всички класове на една и съща стартова линия.

3. Дължината на състезателното трасе и всички междинни дистанции се измерват от независим квалифициран измервач план на трасето със сертификат се пази от организационния комитет. Този план трябва да е достъпен за инспекция от FISA по всяко време. За световни първенства, олимпийски и пара олимпийски регати или квалификационни такива FISA може да изиска да се направи следващо премерване според последното издание на „Ръководство за провеждане на първенства по гребане”.

4. Изпълнителният комитет може да се отклони от това правило, ако е необходимо на регатите, включени в големи игри и шампионати когато е ясно, че е невъзможно да се направи стандартно трасе (ще струва прекалено скъпо).

5. Нестандартните състезателни трасета могат да бъдат по-къси (например принтове) или по-дълги (дълги дистанции по реки и т. н.) от стандартните. Не е необходимо нестандартните трасета да са по права линия.



Правило 37 - Брой на коридорите



1. Международни регати - Стандартните състезателни дистанции нормално се състоят от 6 коридора.

2. Световни първенства - Отделните пробягвания се провеждат в шест коридора, но по принцип трасето трябва да има най-малко 8 коридори.



Наредби към Правила 35 до 37 - Състезателни трасета



Тези наредби са в Приложение 1 на Състезателния правилник.



ЧАСТ VI - ОРГАНИЗАЦИЯ И ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕГАТИТЕ



Раздел 1 - Основни положения



Правило 38 - Пълномощия на FISA



1. Международни регати - Всички международни регати и международни състезания на гребни уреди са подвластни на FISA и в тази връзка на националната федерация. Организационният комитет е отговорен за организацията и провеждането на регатите.

2. Световните първенства, регатите за световната купа, Олимпийски, Пара олимпийски регати и съответните квалификационни такива, континенталните първенства и регатите на комплексните шампионати, в които е включено и гребането, се провеждат под ръководството на FISA, която дава насоки на организационните комитети. Изпълнителният комитет може да назначи двама технически делегати, които наблюдават работата на Организационния комитет относно изискванията на FISA за провеждане на световни първенства и редовно уведомяват Изпълнителния комитет за прогреса по работата за първенството.



Правило 39 - Задължения на организационния комитет



Организационният комитет е отговорен за добрата организация и провеждане на регатата. Организационният комитет трябва:

1. Да определи дата и програма на регатата със съгласието на националната си федерация и Съвета на FISA.

2. Да направи и изпрати предварителна програма, включваща часът и датата на жребия и срещата на менажерите на отборите;

3. Да осигури подходящо техническо оборудване на състезателното трасе в съответствие с действащите правила за провеждане на състезание;

4. Да определи жури (освен в случаите на световно първенство, Олимпийска и Параолимпийска регата и съответните квалификационни регати):

5. Да осигури отговорник за безопасността;

6. Да осигури отговорник за медицинското осигуряване;

7. Да предприеме всички други действия за осигуряване на подходяща организация на регатата.



Наредба към Правило 39 - Задължения на организационния комитет



1. Пълномощия на FISA - Всички международни регати се провеждат под контрола на FISA и националната федерация на страната домакин.

2. Задължения на организационния комитет - Организационният комитет е отговорен за организацията и провеждането на регатата.

3. Дата и програма на регатата - Със съгласието на националната федерация, организационният комитет определя дата и съставя програма на регатата. Националната федерация, на страната домакин трябва да  представи предлаганата дата на FISA за одобрение, не по-късно от 30 септември на предшестващата година.

4. Състезателно трасе, съоръжения, предварителна програма, жури - Задължение на организационния комитет са всички необходими съоръжения и окомплектовка на състезателното трасе, както на вода така и на суша. Той също е отговорен за организацията на регатата. Организационният комитет трябва да състави предварителна програма, която да включва и описание на състезателното съоръжение и да бъде разпратена до всички заинтересовани федерации. Организационният комитет определя журито за регатата (освен в случаите на световно първенство, Олимпийска и Параолимпийска регата и съответните квалификационни регати).

5. Отговорник за безопасността - Организационният комитет трябва да определи лице, чиито основни задължения да са осигуряването на мерки за безопасност, включващи движението по състезателното трасе, които да са предварително обсъдени и да се прилагат за безопасното протичане на регатата. - Законната отговорност по въпросите за сигурността е на организационния комитет като цяло, и нито за една точка от състезателните правила на FISA и наредбите към тях отговорника по безопасността не може да носи лична отговорност.

6. Отговорник по медицинското осигуряване - Организационният комитет трябва да определи лице, с основно задължение осигуряването на подходящо медицинско обслужване и условия за лесния им достъп на регатата. Условия за даване на първа помощ и спасителите трябва да са на лице по време на цялата регата.

7. Съгласуване със Състезателните правила на FISA - Организационният комитет отговаря за подходящото провеждане на регатата, в съответствие със състезателния правилник на FISA. - Изпълнителният комитет на FISA може да определя Технически делегат за всяко състезание, провеждано по състезателните правила на FISA, който да напътства организационния комитет, където е необходимо и да докладва за провеждането на състезанието.

8. Радио и телефонни връзки - Трябва да има директна телефонна и/ или радио връзка между Президента на журито, финала, старта и Контролната комисия, за да могат членовете на журито да осъществяват своята дейност. Трябва също да е осигурена радио връзка със спасителите на вода и медицинския състав за свръзка при спешни случаи.





Правило 40 – Спорове, жалби и случаи неупоменати в правилника



1. Международни регати - Споровете между клубове и национални федерации трябва да се отнасят до организационния комитет.

Жалбите от решенията на организационния комитет могат да се внасят до Изпълнителния комитет на FISA по Правило 80.

2. Световни първенства на FISA - Изпълнителният комитет решава относно всички случаи, неупоменати в Състезателните правила и наредбите към тях, както и спорове, възникнали по време на Световните купи, Световни първенства, Олимпийски регати и такива за квалификации за Олимпиада. Решенията на Изпълнителния комитет се считат за крайни.

Всички решения на Изпълнителния комитет по това Правило трябва незабавно да се съобщят на федерациите, членове на FISA в писмен вид.



Правило 41 - Награди и спонсорски договори



Състезателите могат да получават пари и други награди за състезанията. Те могат да сключват и спонсорски договори, които са прегледани и одобрени от националните им федерации предварително и тези контракти са в съгласие с правилата на FISA.



Правило 42 – Tърговски права на FISA



На всички регати провеждани под нейно ръководство, FISA си запазва правото да:

1. Да продава сувенири и други предмети. Организационният комитет трябва да осигури безплатно място за тази дейност.

2. Да използва и лицензира името и официалното лого на FISA и други имена, емблеми и лого регистрирани от FISA. FISA преговаря с Организационните комитети, за да определи каква част от продажбите на тези права ще бъдат разделени с тях.



Раздел 2 – Правила за реклама



Правило 43 – Реклами поставени на лодките, екипировката и униформите на гребците – търговски реклами, спонсорство и рекламиране



Забрани за рекламиране:

1. Всяка форма на реклама (включително и реклами по облеклото) или надписи, които не са упоменати в тези Правила са забранени

2. Рекламирането трябва да се подчинява на законите на страната или региона, в която се провежда регатата.

3. Дори ако друго е предписано в законите на страната или региона, не се разрешава рекламиране, което е неприлично или което е в ущърб за имиджа на гребането включително цигари и твърд алкохол (повече от 15% съдържание на алкохол) или е в противоречие с статута на FISA и особено с Член 3 от статута. В случаи на съмнение Изпълнителният комитет трябва да реши. По време на регати и първенства за юноши и девойки рекламирането на всякакъв алкохол е строго забранен.

4. Когато рекламодателят или спонсорът работят основно с продукти, които са забранени по тази точка, но произвеждат също и други (незабранени) продукти или сервиз, те могат да имат реклами, които са ясни и не са свързани по никакъв начин със забранените такива.

Съвета на FISA може да приеме наредба относно, търговското разпространение, спонсорство и реклама по време на регатите.



Наредби към Правило 43 - Правила за рекламиране



Тези наредби се намират в Приложение 2 на Състезателния правилник.



Правило 44 – Униформа на гребците и цветове на лопатките



Членовете на един и същи екипаж трябва да се състезават с еднакви екипи (униформи). Ако някои от членовете на екипажа носят нещо на главата си, то трябва да е еднакво, идентично.

Лопатките на греблата трябва да са боядисано от двете страни по един и същи начин.

При лошо време, по здравословни причини, рулевите могат да се състезават облечени с допълнителни дрехи, които са в цветове регистрирани от съответната федерация.

1. Световни първенства по гребане – гребците на националните екипажи трябва да се състезават с регистрирани състезателни униформи от тяхната федерация. Дизайна и цветовете на тези униформи и лопатките трябва да са регистрирани в съответствие с Член 13. Всяка промяна трябва да е регистрирана най-малко 2 месеца преди състезанието, на което тези униформи се предлага да бъдат използвани.



Лопатките на греблата трябва да се боядисани по един и същи начин от двете страни с цветове регистрирани от националната федерация.

Съвета на FISA може да издаде по нататъшни наредби отнасящи се до униформите на Световните първенства и регатите за Световна купа и особено, включващи фланелки с къс ръкав с логото на FISA или неин спонсор в съответствие с правило 43.



Раздел 3 – Заявки, отказване и смени на екипажа



Правило 45 - Правомощия на националните федерации



1. Международни регати – Екипаж може да се състезава на междунарорна регата в друга държава само ако е оторизиран писмено от неговата национална федерация. Последната е отговорна за плащането на такса за участие. Това правило не се отнася за ветераните. Ако организационният комитет разреши участие на клуб без писмена оторизация от неговата национална федерация, тогава националната федерация не е отговорна за екипажа или неговите действия.

2. Световни първенства – гребците се състезават под името на националната си федерация, която единствена ги представлява.

3. На Олимпийски и Пара олимпийски регати гребците се състезават под името на националния си Олимпийски или Пара олимпийски комитет, който единствен ги представлява.



Правило 46 - Ограничения



1. Международни регати - Никой състезател няма право да се състезава в една и съща регата за два клуба или две федерации.

2. Световни първенства - Никоя федерация не може да заяви за участие повече от един екипаж в дадена дисциплина



Правило 47 - Заявки за участие



1. Международни регати - Заявките на отборите за участие в международните регати се правят на формуляри, одобрени от FISA. Те са валидни само ако са попълнени всички точки на формуляра.

Имената се изписват като се започне от състезателя на носа на лодката и се завърши със загребния и рулевия.

Организаторите на международна регата приемат всички валидни заявки в определения срок.

2. Световни първенства - FISA изпраща до националните федерации специални формуляри за заявка два месеца преди крайния срок. Заявките трябва да са получени не по-късно от 14 дни преди започване на състезанието. На тези заявки трябва да са написани екипажите, имената и рождените дати на гребците. Имената се изписват като се започва от носовите и се завършва със загребните и рулевите. Не се плаща такса за участие.



Наредба към Правило 47 - Заявки



Формулярите за заявки, от Приложения 5 и 6 да се използват за международни регати.



Правило 48 - Списък на заявките



1. Международни регати - не по-късно от 2 дни след крайния срок за подаване на заявки, Организационният комитет изпраща до всички клубове и национални федерации, участващи в състезанието, списък със заявките, предварителен стартова програма, времето и мястото на техническата конференция и в детайли правилата за движение на лодките.

2. Световни първенства – офиса на FISA изпраща лист със заявките за участие на федерациите във всяка дисциплина до всички заинтересовани федерации.



Правило 49 - Фалшиви декларации



Всички фалшиви декларации, отнасящи се до име, класификация или членство и легитимност на състезателя или отбора води до дисквалификация на състезателя или отбора от всички дисциплини, за които те са заявени да участват в тази регата.



Правило 50 – Възражения относно заявки



Всички възражения по заявките трябва да се внесат възможно най-бързо до Организационния комитет и също до Изпълнителния комитет на FISA. След консултация Организационният и Изпълнителният комитети решават дали

възраженията са основателни. В случай на различия във вижданията, мнението на Изпълнителния комитет е от значение.



Правило 51 - Отказване



1. Международни регати - Ако клуб или федерация се отказват от участие в дисциплина, за която са били заявени, те трябва да уведомят писмено Организационния комитет; последния срок за това е на треньорската конференция един ден преди започване на регатата. Когато регатата се провежда в два отделни дни отказване от дисциплина за втория ден може да се направи, писмено до Организационния комитет, най-късно един час след приключване на стартовете от първия ден. В дисциплина, където има отказал се екипаж, Организационният комитет може да направи нов жребий.

2. Световни първенства и регати за Световна купа - Ако федерация се отказва от участие в дисциплина, за която има заявка, тя трябва да уведоми за това FISA най-късно три часа преди треньорската конференция за жребий. Веднъж направено, отказването не подлежи на промяна.



Наредба към правило 51 – Отказване



В случай на отказване на заявка за участие на Световно първенство или регата за Световната купа получено по-малко от 3 часа преди жребия и преди края на регатата, освен ако не е придружено с медицински сертификат, федерацията ще бъде глобена с 500 швейцарски франка на отказан екипаж. На тези състезания отказването може да бъде получено само в офиса на FISA или на друго предварително съобщено място. Ако екипажът е отказан по валидни причини за безопасност не се налага глоба.



Правило 52 - Смени в екипажа преди първия старт



1. Международни регати :

1.1 Екипажи - Клубовете и федерациите могат да сменят до една втора от броя на състезателите (също така и рулевите, ако е наложително) във всички екипажи заявени от тях, като сменените състезатели са от същия клуб ( или, в случай на сборни отбори, от един от тези клубове); и в случай на национален отбор, от същата федерация и тези смени се съобщават писмено на Организационния комитет най-малко един час преди първата серия на дисциплината.



1.2 Скифьори - Не са разрешени смени на скифьори.

2. Световни първенства:

2.1 Екипажи - Същото правило както на международни регати.

2.2 Скифьори - Скифьор, който е заявен и се разболее или се нарани при злополука, може да бъде заменен преди първия си старт при представяне на медицинско удостоверение.



Наредба към правило 52 – Смени в екипажа преди първия старт



В случаи на заболяване или травма на член от екипажа преди първия старт може да се направи смяна при представяне на медицински сертификат и ако смяната е одобрена от член на спортната медицинска комисия на FISA или от неин делегат. Отделен медицински преглед на съответния гребец може да бъде поискан от този член или делегат. Смененият гребец може да се състезава по всяко време на състезанието след представянето на нов сертификат и след одобрението на същия член на медицинската комисия на FISA или делегат и от Изпълнителния комитет.



Правило 53 - Смени на състезатели след първата серия



1. Международни регати:

1.1 Екипажи - Не са разрешени смени в екипажите след първия им старт в състезанието, освен в случай на заболяване или травма, в който случай се изисква медицинско удостоверение.

Всички необходими решения се взимат от Организационния комитет. Състезател, който е бил сменен, не може да се състезава отново в това състезание, дори ако здравето му се възстанови. Не повече от половината от екипажа (без рулевия) могат да бъдат сменени по това правило.

1.2 Скифьори - Не са разрешени смени на скифьори.

2. Световни първенства и регати за световна купа:

2.1 Екипажи – не могат да се правят смени в екипажите след предварителните серии на тяхната дисциплина, освен в случаите на заболяване или травма, в които случаи се изисква медицинско удостоверение. В този случай, смяната трябва да бъде одобрена от член на Медицинската комисия на FISA или от неин делегат, който може да изиска отделен медицински преглед на дадения състезател. Състезателят може да се състезава отново в състезанието след представянето на друго медицинско удостоверение, и с одобрението на същия член на Медицинската комисия или неин делегат и на президента на журито. Не повече от половината от екипажа (без рулевия) може да бъде заменена според това правило. Рулевият може също да бъде сменян по това правило.

2.2 Скифьори - Не се разрешават смени на скифьорите след като вече са стартирали

в предварителните серии на състезанието.



Раздел 4 – Безопасност и равнопоставеност



Правило 54 – Водещи принципи - Безопасност и равнопоставеност



Принципите водещи Организационния комитет и официалните лица на регатата трябва да са:

1. Безопасност на всички състезатели

2. Равнопоставеност на всички състезатели

Всеки състезател и официално лице трябва да спазват тези принципи през цялото време.



Правило 55 – Безопасност – основен принцип



Мерките за осигуряване на безопасност са включени в наредбите за провеждане на състезания, но Организационният комитет трябва да прибави в допълнение точните мерки за осигуряване на безопасността на състезателите на неговата регата и да наложи по-нататъшни мерки за осигуряване на безопасността. Съвета може да вземе решение за изваждане на дадена регата от Календара на FISA, ако тя не удовлетворява изискванията му и наредбите за осигуряване на безопасност на състезателите.

По време на официалните часове за работа на трасето медицинският персонал и спасителите трябва да са готови да действат, както на сушата така и във водата.

Организационният комитет обявява датата, от която трасето е отворено за тренировки (най-малко един ден преди започване на международната регата и 4 дни преди започване на Световно първенство), а също така и началния и краен час за тренировки и състезание на всеки ден от регатата.

Всички гребци трябва по всяко време да спазват правилата за безопасност отнасящи се до лодки, гребла и други части от екипировката. В допълнение, задължение на гребците, треньорите и техния клуб или федерация е това, тяхната материална част и екипировка са безопасни и в подходящо състояние за водните условия по време на регатата. Те трябва да се подчиняват на всички инструкции на журито и организационния комитет по отношение на безопасността.

По време на световни първенства и регати за Световната купа се взимат всички необходими мерки за осигуряване на възможно най-високо ниво на безопасност. Обаче, основната отговорност при състезаване се отнася до федерациите или клубовете и до индивидите гребци. В този аспект FISA не носи никаква отговорност.



Наредба към Правило 55 – Менажери на отборите



За Световните първенства и регатите за световна купа всяка федерация трябва да назначи менажер на отбора си. Менажерът на отбора или негов делегат трябва да присъства на всяка среща на менажерите с организационния комитет и FISA относно състезанието и безопасността и да информира треньорите и гребците от отбора си. При неспазването на гореспоменатото Изпълнителният комитет може да наложи наказание на съответната федерация.



Правило 56 - Правила за движение



Организационният комитет трябва да публикува и изложи на видно място в хангарите и пред пристаните за излизане на лодките правилата за движение на лодките на вода. Тези правила трябва да включват:

1. Правила за движение на тренировка;

2. Правила за движение на състезание.

Задължение на всеки гребец, треньор и менажер на отбор е да чете, разбира и спазва правилата за движение. В допълнение гребците, когато разгряват на вода или разпускат след гонка трябва да:

1. Не пресичат финалната линия, когато лодки от друга серия финишират

2. Спират, когато състезаващ се екипаж ги доближи

3. Не съпровождат гонка или част от нея даже когато са извън състезателната дистанция



Наредба към Правило 56 - Правила за движение



Копия с правилата за движение се изпращат до всеки клуб или федерация, изпратили заявки за участие, заедно със списъка на заявките. Правилата за движение също се публикуват в официалната програма и в уголемен вид се поставят при мястото за съхранение на лодките. Те трябва да са поставени и преди пристана за влизане на лодките на вода.

Трасето, за тренировка на екипажите трябва да е разделено най-малко от един коридор (13,5м) за двете посоки на движение. Когато не е възможно да се осигури такъв неутрален коридор тогава лодките движещи се в противоположни посоки трябва да бъдат разделени от „плувен” коридор или негов еквивалент.

По принцип, не са разрешени тренировки, когато се провеждат стартове на международна регата.Правилата за движение включват също и дистанцията за разгрявка и разпускане на екипажите. Те трябва също така да са съобразени с безопасното движение на лодките, взимащи участие в церемонията по награждаване.



Правило 57 - Други лодки на вода



По време на официалните часове на регатата за тренировки и състезания никакви лодки (движещи се или на котва) не се допускат на трасето за тренировки и състезание, без специалното разрешение на президента на журито. Президентът на журито определя мястото за движение и престой на всички плавателни съдове, за които е дал разрешение - спасителни лодки, катамарани на арбитрите, лодки за работа по трасето и т. н.

Организационният комитет е отговорен да осигури да няма неоторизирани гребци или екипажи на вода по време на официалните часове за тренировка и състезание от първия до последния ден на регатата, ако няма специално разрешение от президента на журито.



Правило 58 - Повреди в окомплектоването на лодките



Когато даден екипаж претърпи повреда в лодката или окомплектовката, борда на журито, при поискване от засегнатия екипаж решава кой е виновен.



Правило 59 – Равнопоставеност – Основен принцип



Всички състезатели трябва да се състезават честно, показвайки респект към своите опоненти и официалните лица на състезанието. И особено, те трябва да са навреме за старта и да следват инструкциите на официалните лица през цялото време на вода или суша.

Официалните лица трябва да осигурят равноправното и честно прилагане на състезателните правила за всички участници.



Правило 60 - Равнопоставеност – нови открития



1. Значимите новости и открития в екипировката, включващи и не се ограничаващи само до лодки, гребла и съответната окомплектовка и облекло, трябва да са подчинени на следните изисквания преди да бъдат одобрени за използване в спорта гребане:



1.1 Да бъдат търговски достъпни до всички състезатели (патентите не могат да изключват използването от отбор или състезател)

1.2 Да не добавят значим разход за спорта

1.3 Да не дават предимство на едни състезатели пред други или да не променят естеството на спорта

1.4 Да бъдат безопасни и съобразени с опазването на околната среда

1.5 Да дават позитивно развитие на спорта гребане и да се подчиняват на принципите на спорта.

2. Новостите трябва да са представени на Изпълнителния комитет на FISA за разглеждане. Ако се прецени, че отговарят на условията по-горе и се одобрят за използване, те трябва да са достъпни за използване от всички до 1 януари, за да могат да бъдат използвани на международните регати през съответната година. Екипажи с неодобрени новости няма да се допускат до състезания.

3. Изпълнителният комитет има единствено правото да решава по всички въпроси по това правило включително и дали новостите са значими, готови за използване, дали разходите са разумни и дали са безопасни и не заплашват околната среда.



Правило 61 – Равнопоставеност – климатични условия



Правило 66 се прилага при климатични условия, които причиняват неравноправнии условия за състезание по време на Световни първенства, Олимпийски и Пара олимпийски регати и съответните квалификационни регати.

На другите международни регати при неравностойни условия причинени от лоши климатични условия, президентът на журито решава дали да прилага подобни на Правило 66 правила.



Раздел 5 – Жребии и квалификационни системи за финали



Правило 62- Квалификационна система на FISA



Когато броя на лодките в дадена дисциплина, участващи в състезанието, надвишава възможните стартови позиции се използва квалификационна система, която определя финалистите или пробягване за време.

1. 1. Международни регати - Всички предварителни серии, в дадена дисциплина трябва да са завършили най-малко 2 часа преди започването на следващите серии в същата дисциплина.

2. Световни първенства - Ако има предварителни серии преди финалите, те по принцип се провеждат така, че състезателите да правят не повече от един старт на ден в една дисциплина.



Квалификационната система, която се използва на Световни първенства и Олимпийските регати е описана в наредбите към правилника.



Наредба към правило 62 - Квалификационна система на FISA



Системата от предварителни серии, репешажи, полуфинали, използвани на Световни първенства и регатите за Световната купа е следната:

H = Серии

R = Репешажна серия

S A/B = Полуфинал за А и В

S C/D = Полуфинал за С и D

S D/E/F = Полуфинал за D, Е и F

FA = (финал А) Финал за места 1-6

FB = (финал Б) Финал за места 7-12

TT = time-trial

ELM = елиминиран

Р = Предварителна серия

Жребият за варианти (Приложение 3) се наблюдава от член на журито преди края на първата гонка от предишния кръг за

този клас лодки. Резултатът от жребия за вариант не се публикува преди края на предишния кръг.

В случаите, когато има варианти те се решават на жребия.На Световно първенство Изпълнителният комитет може при изключителни обстоятелства да реши да няма финали С, Д, Е и необходимите за тях полуфинали.

Квалификационната система в детайли е описана в приложение 3 на този правилник



Правило 63 – Жребий



Жребият за сериите на Световно първенство се провежда по време на техническата конференция, по принцип един ден преди първия старт на регатата. Жребият е произволен освен ако Изпълнителният комитет реши, че трябва да бъде дирижиран.

На Световните първенства, Олимпийските и Пара олимпийските регати, регатите за световна купа жребият за предварителните серии се определя на Техническата конференция в деня преди първия старт или по-рано ако е наложително.

На Световни първенства ако в дадена дисциплина има по-малко от 7 заявки по времето на жребия, трябва да има предварително пробягване за определяне на коридорите за финала. На международни регати ако дисциплината има само финал тези правила не изискват предварително пробягване за определяне на коридорите на финала, и затова тегленето на жребия за финала също може да стане на техническата конференция.

Ако даден екипаж се откаже от старт след жребия, но не по-късно от 1 час преди него и това налага използването на друг вариант на предварителните или репешажни серии, или ако е възможно да се избегне дисбаланс в отделните серии Изпълнителният комитет прави нов жребий.



Наредба към Правило 63 – Определяне на коридорите (при нормални условия)



Където е необходимо Изпълнителният комитет назначава комисия по дирижиран жребий за регатата. Тази комисия определя кои екипажи и в кои дисциплини да има дирижиран жребий. Целта на този жребий е да се избегне събирането на всички бързи екипажи в една серия. Комисията по жребия прилага критерии определени от Изпълнителния комитет и предварително ги публикува.

За предварителните серии (или финал, където няма серии) жребия определя коридорите за различните екипажи. Жребият е произволен за реда на предварителните серии и за коридорите на израните при дирижиран жребий екипажи във всяка серия. Дирижирания жребий е в сила само за поставянето на екипажите в сериите и не трябва да се взима под внимание в никой от следващите етапи от състезанието.

За репешажите, полуфиналите и финалите принципа е да се поставят екипажите с най-добри класирания в центъра на дистанцията. Екипажите с най-лоши предварителни резултати се поставят в крайните коридори. Ако екипажи имат еднакво място на класиране в сериите, репешажите или полуфиналите се прави жребии за определяне на коридорите им в следващия етап.



Правило 64 – Отказване и дисквалифициране след жребия



Ако екипаж се откаже, отстранен е или дисквалифициран след жребия, следните правила се прилагат:

1. Ако отказването, изключването или дисквалификацията стане преди първата предварителна серия на дисциплината, преди първия репешаж или четвъртфинал или преди старта на първия полуфинал на съответната дисциплина Президента на журито може да предприеме съответните стъпки и коригира жребия или направи нов такъв. Резултатът от гонката ще покаже екипажа като DNS (не стартирал), EXC (отстранен) или DSQ (дисквалифициран). Екипаж отказал се преди предварителната си серия или е отстранен или дисквалифициран по всяко време от регатата, няма да бъде класиран в общото класиране на дисциплината. Екипаж отказал се след предварителната си серия, но преди репешажа, четвъртфинала или полуфинала си ще бъде класиран последен в общото класиране на  дисциплината или ако са повече от един, на еднакво последно място.

2. Ако екипаж спре по време на предварителна серия, репешаж, четвъртфинал или полуфинал и не завърши гонката, тогава в резултата ще се постави като DNF (не финиширал). Броя екипажи определени от жребия продължават в следващия етап. Екипажът, който не е финиширал няма да се състезава повече и ще бъде поставен последен в общото класиране за дисциплината. В случай на проблем извън контрола на екипажа и поради това екипажът не е завършил , президента на журито или на Световни първенства Изпълнителният комитет може да реши да постави този екипаж последен в гонката.

3. Ако екипаж е отстранен или дисквалифициран след първия старт на дисциплината, тогава резултатите ще показват екипажа като EXC или DSQ. Броя екипажи определени от жребия ще продължи в следващия етап. Екипажът, който е бил отстранен или дисквалифициран няма да се състезава повече в състезанието и няма да бъде класиран.

4. Във всеки финал ако даден екипаж се откаже преди старта или не успее да финишира, тогава резултата ще го показва като DNS или DNF. Този екипаж ще бъде класиран последен във финала.



Правило 65 – Пробягване по време (time-trials)



В случаи на ограничения от времето или лоши атмосферни условия, Президентът на журито или Изпълнителният комитет на Световно първенство, могат да решат използването на „time-trials” вместо или в комбинация с серии, репешажи, четвъртфинали, полуфинали и финали, както е упоменато по-горе.



Наредба към Правило 65 - Пробягване за време (time-trials)



Ако тази система се използва за предварителните серии, тогава във всяка отделна гонка най-силният екипаж стартира пръв и втория веднага след него. Останалите екипажи стартират по реда на коридорите си, дадени от жребия. Ако тази система се използва за репешажи, полуфинали тогава във всяка следваща гонка екипажите ще стартират по реда на класиране от предишния етап. Когато 2 екипажа имат еднакво класиране (например двата са победители от предварителните серии) ще се прави жребий за определяне на стартовия им ред.

Всяка отделна серия ще се стартира на не повече от 5 мин. една от друга.

Екипажите се състезават в един коридор и на около 30 сек. интервал. Където комисията по равнопоставеност безопасност, в случай на лоши метеорологични условия или Президента да журито при други обстоятелства реши, че условията са еднакви в 2 коридора, тогава състезанието се извършва в тези 2 коридора като екипажите се редуват със старт от единия и другия коридор.

„Тime-trials” се стартират от фиксираните стартови понтони. Ако условията го изискват старта може да бъде „летящ” и в този случай времената се засичат от 100м и гонката е 1900м.

Ако екипажът е настигнат от някой стартирал след него, трябва да даде път на настигащия го като се отмести и му позволи да го задмине по безопасен начин. Когато това стане, отново трябва да се върне в коридора си. Когато се използват 2 коридора за „time-trials” екипажът даващ път трябва да е сигурен, че не пречи на състезаващите се в другия коридор.

При „time-trials” Правило 71 (повреда в първите 100м) не се прилага.



Правило 66 – Лоши атмосферни условия



1. Международни регати – Президентът на журито се консултира със съответните арбитри и Председателят на Организационния комитет и прави промени в програмата в случай че атмосферните условия са лоши и дават предимство на някои коридори или не може да се гребе.

2. Световни първенства, Олимпийски и Пара олимпийски регати, съответните квалификационни и регатите от Световната купа – Изпълнителният комитет назначава комисия по равнопоставеност и безопасност, състояща се от 3 лица с подходящ опит и възможности. Тази комисия взима необходимите мерки когато условията са неравностойни или е невъзможно да се гребе. Президентът на журито прилага решенията взети от комисията.



Наредба към Правило 66 – Алтернативни програми при лоши атмосферни условия.



1. Задължение на комисията по равнопоставеност и безопасност да определи дали атмосферните условия причиняват или ще са причина за неравностойни и невъзможни условия за гребане. Нейна е отговорността да вземе решение за прилагане алтернативни програми, описани по-долу. При това прилагане тази комисия винаги ще взима под внимание (а), (б) и (г) преди да приложи (д) и (е).



1.1 Да използва коридорите предлагащи най-равностойни условия

1.2 Да отложи стартовете за по-късно същия ден или за следващия ден, ако прогнозата показва, че условията ще се подобрят

1.3 Та започне състезанието по-рано от предвиденото като обявяването на новите стартови часове се обяви на срещата на менажерите предишния ден.

1.4 Да промени коридорите за всяка гонка като използва класирането от предишния етап на състезанието и постави екипажи със сходни резултати в съседни коридори и давайки по-добри коридори на екипажите постигнали по-добри резултати. За предварителните серии екипажите трябва да стартират в реда на коридорите определен на жребния. Когато 2 или повече отбори имат еднакво класиране от предишен етап, трябва да се тегли жребий за коридор.

1.5 Да приложи системата за „Тime-trials” за всяка индивидуална гонка или ако има 4 серии трябва да има 4 отделни „Тime-trials” гонки.

2. Световни първенства – след като комисията за равнопоставеност реши че използването на програмите от (а) до (е) предписани в 1 по-горе не са подходящи решения за обстоятелствата причинени от лоши атмосферни условия и след консултация с менажерите на отбори на среща свикана специално по случая, задължение на Изпълнителният комитет е да реши дали да приложи една от следните мерки, за да завърши регатата:

2.1 Да пропусне етап от състезанието (напр. Полуфинали) когато състезанието е било спряно за дълъг период от време или когато метеорологичната прогноза показва, че състезанието няма да е възможно в оставащите дни за регата. В този случай екипажите за следващия етап ще се определят на базата на класирането до момента и могат да поставят повече от 6 лодки в серия. Когато е възможно класирането на екипажите в предишните етапи ще се използва като база за съставяне на следващия етап.

2.2 Да намали състезателната дистанция на не по-малко от 1000м, когато условията са толкова лоши, че никакъв друг вариант не е възможен.

3.Алтернативните програми описани по-горе дават право резултатите от предишните етапи да могат да се прилагат различно, за да определят кои екипаж продължава състезанието.



Раздел 6 - Старт



Правило 67 - На старта



Първите 100 метра от състезателното трасе определят стартовата зона.

Екипажите могат да влязат в стартовата зона, ако стартера им разреши, но не трябва да влизат в коридорите докато те не се освободят за техния старт и стартера не е съобщил номера на коридора им.

Стартерът може да даде старта без да изчаква липсващите.

Стартерът може да даде жълт картон на екипаж, пристигнал късно за старта.



Правило 68 – Процедура на старта



Стартерът трябва да информира екипажите за коридорите от които ще стартират. Той дава старт на гонката, когато екипажите са готови и когато Съдията на старта да де сигнал, че те са коректно подредени. Съдията на старта преценява сам дали екипажите са подредени коректно и дали един или повече екипажи са направили фалстарт.

Ако съдията на старта счита, че има направен фалстарт или старта не бил коректен по някаква причина, стартерът спира гонката и ако има извършен фалстарт дава жълт картон на екипажите, които по мнение на съдията на старта са извършили фалстарт. Екипаж направил 2 фалстарта или получил 2 жълти картона, които са дадени за една и съща гонка, получава червен картон и се отстранява от състезанието.



Наредба към Правило 68 – Процедура на старта



1.Стартова процедура (с флаг)

Лодките трябва да са хванати за стартовите блокчета най-малко 2 минути преди времето определено за техния старт. Когато стартера съобщава 'Two minutes'' това означава, че екипажите са официално в процедура на старт. Произнасянето на ''Two minutes'' трябва да бъде инструкция за екипажите да се приготвят за старта, да свалят допълнителното облекло, да проверят екипировката си и т.н.

Преди да даде старта, стартерът трябва да се увери, че съдията на старта и съдията по дистанцията са готови.

Когато лодките са подравнени и екипажите готови за старт, стартерът съобщава по ред на коридорите имената на всеки един от екипажите.

Когато съобщаването започне, екипажите трябва да проверят курса на лодките си. Всеки екипаж отговаря за правия курс на лодката си и трябва да е готов за старт в края на съобщаването на екипажите.

Когато съобщаването на екипажите започне, стартерът няма право да дава указания на нито един екипаж за курса на лодката му или за това, че не е готов за старта. След като името на последния екипаж бъде съобщено от стартера, той трябва да провери, дали съдията на старта все още държи вдигнат бял флаг, и тогава да каже:

'Attention''

Тогава стартерът вдига червен флаг.

След чиста пауза стартерът дава старта, чрез свалянето на червения флаг бързо встрани и едновременно с това казва:

''Go''

Паузата между вдигането на червения флаг и стартовата команда (свалянето му и произнасянето на ''Go'') е различна.

Ако, стартовата процедура се прекъсне, пo причина извън състезателите или поради фалстарт, тя трябва да се започне отначало със съобщаването на екипажите.

2. Стартова процедура (със светлинен и звуков сигнал)

Лодките трябва да са хванати за стартовите понтони най-малко 2 минути преди стартовото им време. В този момент визуалните сигнали на стартовите понтони са в неутрална позиция.

Когато стартерът произнесе ''Two minutes''това означава, че екипажите са официално в стартова процедура. Произнасянето на ''Two minutes''трябва също да е инструкция за екипажите да се подготвят за старт - да свалят допълнителното облекло, да проверят екипировката си и т.н.

Когато се използват подравнителни механизми, стартерът, след като всички лодки са хванати за понтоните трябва да предупреди екипажите като обяви „вдигане на стартовите системи”. След това той активира подравняващите механизми и ги повдига над водата.

Преди даването на стартова команда стартерът трябва да се увери, че съдията на старта и съдията по дистанцията са готови.

Когато лодките са подравнени и екипажите са готови за старт, стартерът съобщава по реда на коридорите всеки екипаж . Когато съобщаването започне, екипажите трябва сами да се уверят, че лодките им са право насочени. Всеки екипаж е отговорен сам за правия курс на лодката си и трябва да е готов за старт след произнасянето на последното име.

Когато съобщаването на отборите започне, стартерът няма право да дава указания за курса или за готовността на екипажите за старта.

След като произнесе последното име, стартерът трябва да се увери, че съдията на старта все още държи вдигнат бял флаг и тогава да каже:

''Attention''

Тогава стартерът трябва да натисне бутона (или ключ), за да смени неутралния визуален сигнал с червен.

След чиста пауза, стартерът дава старта чрез натискането на бутон, който в един и същи момент :

2.1 сменя червеният сигнал с зелен;

2.2 дава звуков сигнал по високоговорителите;

2.3 стартира време измерващата система на гонката

2.4 застопорява картината на монитора в подравнителната къща;

2.5 освобождава подравняващия механизъм.

Паузата между червения сигнал и стартовата команда (жълт сигнал и звук) е ясна и различна по времетраене.

Ако стартовата процедура се прекъсне по причина извън екипажите или за фалстарт, тогава стартерът трябва да започне процедурата отново, от съобщаването на екипажите.

3. Бърз старт



При изключителни обстоятелства, стартерът може да реши да не използва нормалния старт със съобщаването на екипажите. В такъв случай, той трябва да информира състезателите, че ще бъде даден ,,бърз старт,,.Ако нормалният старт е бил използван веднъж, стартерът няма право да го заменя с ,,бърз старт,, за същата гонка.

При ,,бърз старт,, вместо съобщаване на екипажите, стартерът трябва да каже:

‘’Quick Start - Attention''

След това стартерът или:

3.1 вдига червен флаг или

3.2 натиска бутон за червен визуален сигнал.

След чиста пауза той дава старта като или: 93

3.3 бързо сваля флага в страни и едновременно с това казва:

''Go'' или

3.4 натиска бутон да смени червения цвят със зелен и едновременно да задейства и звуков сигнал.



Правило 69 - Фалстарт



Лодка пресичаща стартовата линия след като стартера е вдигнал червен флаг или червена светлина е показана и преди да е дадена стартовата команда прави фалстарт. Ако повече от една лодка пресекат стартовата линия преди стартовата команда, само екипажът или екипажите за които Съдията на старта реши са извършители на фалстарт и им се дава жълт картон.



Наредба към Правило 69 – Последствия от фалстарт



Когато стартовата команда е дадена, стартерът гледа към съдията на старта, за да се увери, че старта е добър. Ако съдията на старта даде знак, че това не е така, той трябва да спре гонката като звъни със звънеца си и тогава развява червения флаг. Ако за старта се използва светлинен и звуков сигнал тогава те се използват за да се спре гонката (вместо флаг и звънец) чрез прекъсната червена светлина и повтаряне на звуковия сигнал и във този случай съдията на старта може да ги задейства и спре гонката.

В случай на фалстарт, той трябва да попита съдията на старта за името на екипажа, направил фалстарта и да му даде жълт картон, когато екипажа се върне на старта като съобщи „ Името на екипажа, фалстарт, жълт картон”. Стартерът трябва да даде инструкция на лицето на стартовия понтон да постави жълт белег за фалстарт или в случай на червен картон, червен белег. Това предупреждение ще бъде в сила до финиширането и ще важи в случаите на отлагане или повтаряне на гонката.



Правило 70 – Възражение на старта



Екипаж, отстранен или дисквалифициран на старта може да направи възражение на арбитъра по дистанцията или стартера. Арбитърът или стартерът трябва да решат веднага относно възражението и трябва да съобщят незабавно решението си на екипажа подал възражението, на другите екипажи от гонката и на другите официални лица.



Раздел 7 – По дистанцията



Правило 71 – Повреда в стартовата зона



Ако даден екипаж, докато е в стартовата зона, претърпи повреда в лодката или окомплектоването й, член от екипажа трябва да вдигне ръка, за да покаже , че има проблем. Стартерът или арбитърът спират гонката. Арбитърът тогава решава относно стъпките, които да се предприемат, след консултация (ако е необходимо) с президента на журито.

Екипажът е все още в стартовата зона ако носът на лодката не е пресякъл още сто метровата линия.



Правило 72 – Задължения на гребците



Всички гребци трябва да се състезават в съответствие с правилата.

Състезателите са отговорни сами за курса на лодките си. Всеки екипаж има свой коридор и трябва да са в него по време на гонката изцяло (включително с греблата си). Състезателите могат, на свой риск да напускат коридорите си, ако това не пречи на опонентите им или да дава преднина на някого, иначе ще бъдат наказвани.



Правило 73 – Интерференция



Екипаж причинява вреда на опонентите си когато е попречил с гребла или лодка, пресякъл е пред лодката на опонент или ги е поставил в неизгодно положение чрез контакт, вълни от лодката си или някаква друга причина. Арбитърът по дистанцията сам решава дали екипажа е в своя коридор или пречи на друг екипаж, причинявайки им вреда. Ако даден екипаж е попречил на друг екипаж и по мнение на арбитъра по дистанцията това има ефект върху класирането, тогава този екипаж трябва да бъде отстранен, но по принцип само след като е бил предупреден от арбитъра. В ситуация при която има сблъскване между лодки или гребла, арбитърът може да отстрани екипаж без да му е било дадено предупреждение преди това.

В никакъв случай обаче арбитърът не може да променя класирането.



Наредба към Правило 73 – Последствия при интерференция



1. Предупреждение на екипаж – ако е видно, че даден екипаж ще попречи на друг по дистанцията, арбитърът трябва да вдигне бял флаг, да се обърне към екипажа, като назове името му и покаже необходимата посока за корекция на курса чрез сваляне на флага в тази посока. По принцип арбитърът няма право да показва посоката на движение на екипажите освен ако няма препятствие пред тях.

2. Спиране на екипажа – за да осигури безопасността на гребците и предотврати повреда на лодката или окомплектовката, арбитърът трябва се намеси като вдигне бял флаг, назове екипажа и даде команда „Стоп”

3. Привличане на вниманието на арбитъра – ако по време на дистанцията, екипаж сметне, че му се пречи от друг екипаж, той трябва, ако е възможно, да привлече вниманието на арбитъра по време на инцидента, с което да индикира, че ще направи възражение.

4. Поправяне на причинена вреда – ако на даден екипаж е попречено по някакъв начин, първо трябва да му се възстанови шанса за победа и добро класиране. Налагането на всякакви наказания е второстепенна задача. Ако на екипаж му е отнет шанса за победа, арбитърът трябва да предприеме най-подходящите мерки предписани в правилника. Той можа например да спре гонката, да наложи необходимите наказания и нареди гонката да бъде повторена. В зависимост от обстоятелствата той може да позволи гонката да продължи и след финала да обяви решението си. Той не може просто да накаже виновния екипаж без да даде възможност на потърпевшия да възстанови шанса си за победа.



Правило 74 – Даване на инструкции по време на гонка



Забранено е да се дават всякакви инструкции, съвети или напътствия на гребците по време на гонка с каквито и да било електрически, електронни или други технически апарати, директно или индиректно.



Раздел 8 – Финал



Правило 75 - Финиширане



Лодката е финиширала, когато носа й премине финалната линия. Гонката се смята за валидна дори, ако екипажа финишира с непълен състав. Обаче, ако екипаж финишира без рулевия си няма да бъде класиран.



Наредба към Правило 75 – Финиширане



Гонката е завършила, когато арбитърът даде сигнал за това чрез вдигане на бял или червен флаг.

Гонка без проблеми – дори когато арбитърът е доволен от протичането на гонката, той трябва да провери и да увери, че никой от екипажите няма възражения.

По Правило 73 и 76 преди да даде знак на съдията на финала, чрез вдигане на бял флаг че гонката е протекла без проблеми. Преди да напусне финалната зона, той трябва да се увери, че съдията на финала е видял вдигнатия флаг.

Гонка с проблем – ако арбитърът смята, че по време на гонката е имало някакъв проблем, той трябва да вдигне червен флаг. Ако има подадено възражение, той трябва да говори със засегнатите екипажи и да разбере причината за възражението и може да се консултира със съдията на финала и получи класирането на засегнатите.Тогава той трябва да информира екипажите и съдията на финала за решението си. Съдията на финала при такав лучай не трябва да обявява официалния резултат от гонката докато арбитърът не съобщи решението си.



Правило 76 – Възражения



Еипаж, който твърди че по време на гонката му е имало проблем може да отправи възражение към арбитъра веднага след финала на гонката с вдигане на ръка , преди да напусне финалната зона. Арбитърът трябва да реши отосно възражението и да съобщи решението си на екипажите от гонката и на официалнните лица.



Наредба към Правило 76 – Възражения



Екипаж, който счита, че неговата серия е неправилно проведена, негов член трябва да вдигне ръка, за да направи възражение.

В този случай арбитърът не трябв да вдига никакъв флаг и трябва да изслуша екипажа и разгледа възражението им. След това арбитърът може да приеме една от следните алтернативи:

1. Може да не приеме възражението на екипажа и да вдине бял флаг.

2. Може да приеме възражението на екипажа и вдигне червен флаг, за да покаже, че по време на гонката е имало проблем. В този случай, той трябва да отиде при съдията на финала, за да му каже решението си и даде необходимите обяснения. Съдията на финала, в този случай не трябва да обявява официалните резултати от гонката докато арбитърът не съобщи решението си.

3. Той може да реши да потърси повече информация отнасяща се до възражението. В този случай тои трябв да вдигне червен флаг и след това да предприеме всички необходими мерки, за да разреши случая с възражението, да се консултира с други официални лица, други лица, да се косултира с президента на журито и т.н. Съдията на финала при този случай не трябва да обявява официалният резултат от гонката докато арбитърът не даде решението си.

Ако е ясно че това ще отнеме дълго време, съдиите на финала могат да обявят неофициален резултат с ясно изявлвние „обект на възражение”.



Правило 77 – Преиграване на гонка



Когато финиширането на 2 или повече екипажа е толкова близо, че не може да се определи разлика в подреждането, тогава засегнатите екипажи трябва да повторят гонката. В този случай ще се следва следната процедура:

1. Ако до преиграване на гонка се стигне по време на сериите, репешажите, четвъртфиналите или полуфиналите и само един от екипажите продължава в следващия етап на съсътезанието, тогава трябва да има повтаряне на гонката за съответните екипажи. Тази гонка трябва да е в същия ден и не по-малко от 2 часа след първата гонка. Ако екипажите продължават в следващия етап във всички случаи, не се провежда преиграване и съответните им места се определят с жребий.

2. Ако се стигне до преиграване на финална гонка, тогава се дават равни места в класирането на екипажите и следващото място ще се остави свободно. Ако равното класиране е за позициите за медали, организационният комитет осигурява допълнителни медали.



Раздел 9 – Протести, решения по протести, обжалване



Правило 78 – Протести



Екипаж на който възражението не е било прието или екипажите засегнати от приемане на възражението могат да предствят писмен протест до Президента на журито не по-късно от 1 час след като арбитърът е обявил решението си относно възражението или в случай на несъгласие с публикувани резултати, 1 час след като резултатите са били публикувани.

Протестът трябва да е придружен от 100 швейцарски франка или еквивалента им, които трябва да бъдат върнати ако протеста или жалбата се приемат.

Борда на журито решава дали протеста е основателен. Той трябва да се произнесе по случая преди следващия етап от състезанието на засегнатия екипаж и не по-късно от 2 часа след последния старт за деня.

Като общо правило, в случай на протест касаещ финала на дисциплината, церемонията й по награждаване ще бъде отложена до обявяването на решението по протеста.



Правило 79 – Решения по протести



Борда на журито трябва да решава относно протестите и мерките следващи от решението им включвайки:

1. Порицание;

2. Жълт картон (влизащ в сила за следващия етап, в който екипажът се състезава);

3. Понижаване в класиране (при нарушение на правилото за минимално тегло на лодките);

4. Червен картон или отстраняване (от всички етапи от съсътезанието);

5. Дисквалификация – (от всички дисциплини от регатата);

6. Повтаряне на гонката (за определени екипажи).



След прилагане на съответното наказание, ако има такова, бордът на журито трябва да предприеме всички необходими мерки, за да възстанови шансовете за победа, на екипажа, който е потърпевш от наказания.



Правило 80 – Обжалване



1. Международни регати – обжалжане по решение на борда на журито (или на организационния комитет по Правило 40) може да бъде отправено до Изпълнителния комитет в срок от три дни след като решението на борда на журито е било съобщено на засегнатия в случая.

2. Световни първенства – Обжалване срещу решение на борда на журито от някой, който твърди че е засегнат, може да бъде направено писмено до Изпълнителния комитет само в същия ден, в който решението е било взето. Отговор ще бъде даден преди следващия етап на състезанието на съответната дисциплина. Решението на Изпълнителния комитет по това правило е окончателно.



Раздел 10 – Жури



Правило 81 – Международни съдии



Всеки национален съдия, който има национален лиценз най-малко от три години може да стане международен съдия, ако:

1. Има нормални слух и зрение;

2. Издържи успешно изпид за лиценз пред FISA.



Международния лиценз е валиден за период от 4 години. Когато съдията с международен лиценз участва в съдийски семинар, организиран от FISA, лицензът му се продължава автоматично за още 4 години. Когато такива семинари се организират по искане на национална федерация, тя трябва да плати разноските по патуване и настаняване на експертите на FISA, които присъстват.



Наредба към Правило 81 – Изтичане на международен съдийски лиценз



Притежателят на изтекъл международен лиценз, който желае да съдийства на международна регата трябва да държи изпита повторно.

Междинародния лиценз окончателно изтича на 31 декември след 65 рожден ден на съдията. Изтичането или отнемането на нациоален лиценз автоматически спира и валидността на международния.



Правило 82 - Състав на журито



Журито трябва да се състои от съдии със следните функции:

1. Президент на журито;

2. Стартер:

3. Съдия на старта;

4. Арбитър:

5. Съдии на финала, един от които е старши;

6. Членове на контролна комисия, един от които е старши.



Президентът на журито, стартерите, съдията на старта, и старшите на финала и контролната комисия трябва да имат международен лиценз.

1. Международни регати - Журито се определя от Организационния комитет (виж Правило 39).

2. Световни първенства - Съдийската комисия на FISA определя журито за Световните първенства и наблюдава дейността му.



Правило 83 - Роля на журито



Журито трябва да осигури провеждане на регатата в съответствие със състезателните правила и особено, всички екипажи да се състезават при равни условия.



Правило 84 - Сътрудничество с организационния комитет



Нормалното провеждане на дадена регата изисква тясно сътрудничество между организационния комитет и журито. Членовете на журито трябва, в сферата на техните задължения, да осъществяват постоянен контрол на различните съоръжения от техническото осигуряване на състезанието.



Правило 85 – Съвет (борд) на журито



Борда на журито се състои от Президента на журито и двама други членове определени за деня от Президента на журито преди началото на стартовете. Имената на борда на журито трябва да се поставят на таблото за информация всейки ден от регатата. Този съвет решава протестите по Правило 78. Президентът назначава и трима заместници.

В случай на протест, никой от замесените в спора (стартер или арбитър) не може да участва в съвета, който решава относно протеста. В тези случаи президента призовава заместниците.



Правило 86 - Президент на журито



Президентът на журито разпределя задълженията на всеки един от членовете на журито и проверява тяхната работа. Той председателства събранията и осигурява подходяща координация с организационния комитет.

По принцип Председателят на съдийската комисия е президент на журито по време на световни първенства.



Правило 87 - Изключителни случаи



1. Международни регати - Когато бъде необходимо да се взимат решения в изключителни случаи (т.е. отлагане на стартове или преустановяване на регатата), Президента на журито определя лица за вземане на такива решения и ги председателства.

2. Световни първенства - Ако е необходимо да се вземат решения в изключителни случаи, Изпълнителният комитет или друг комитет, определен специално за такива случаи от Изпълнителния комитет, решава.



Правило 88 - Безопасност на състезателите



Безопасността на гребците е главна задача на журито по време на регата.

В случай на условия създаващи опасност Президентът на журито има право да взима всички необходими решения и съобщава всички необходими промени на стартера и арбитрите по дистанцията. Ако има достатъчно време той трябва да се консултира с организационния комитет преди да вземе такива решения.

Президента на журито трябва да осигури подходяща координация между журито и организационния комитет, и особено с отговорника по медицинското обезпечаване и за безопастността.



Правило 89 - Наказания



Журито налага съответните наказания при нарушаване на правилата. Наказанията могат да са:

1. порицание

2. жълт картон (влиза в сила на следващата гонка на дадения екипаж)

3. понижаване в класиране (когато специално е описано в този правилник)

4. червен картон или отстраняване (във всички етапи от ргатата за дадения екипаж)

5. дисквалификация (от всички дисциплини на регатата).



Арбитърът може също да обяви повторно пробягване на гонката на всички екипажи или само на някои от тях, ако е необходимо по негова преценка, за да осигури равноправие за всички.



Правило 90 - Доклад на журито



Журито изпълнява задълженията си до края на регатата. Председателят на организационния комитет и президента на журито в края на регатата пишат доклад на стандартен формуляр (приложение 7), който включва коментарите за регатата и всички възникнали инциденти и спорове.

Този доклад, трябва да се получи от FISA не по-късно от седем дни след приключване на регатата.

Всеки организационен комитет трябва да изпрати до FISA не по-късно от седем дни след регатата пълните резултати от регатата.



Правило 91 - Стартер и съдия на старта



Стартерът и съдията на старта трябва да осигуряват коректна процедура на стартиране.



Наредба към Правило 89 – Задължения на стартера и съдията на старта



1. Стартер

1.1 Основни задължения

Преди да се заеме със своите задължения, стартерът трябва да се увери, че всички съоръжения и окомплектовки изисквани от Правилата, отнасящи се за старта и състезателното трасе са на лице и в изправност.

Стартерът трябва да провери дали са на лице маркерите за направляване на курса и дали радио и/или телефонната връзка със съдията на старта, Президента на журито, съдиите на финала и Контролната комисия работят. Стартерът също трябва да направи необходимото, всеки екипаж да изпълнява правилата за движение.

1.2. Комуникиране

По принцип, стартера и арбитрите по дистанцията дават указанията си чрез визуални сигнали. Когато словесна комуникация е необходима, те трябва да се обръщат към състезателите на английски. Ако по някаква причина използването на друг език позволява на членовете на журито да бъдат по-добре разбрани от екипажа, даден състезател, или придружаващо ги лице, те могат да повторят информацията си на този език.

1.3 Неравностойни условия

Той трябва да установи дали вятърът не създава неравностойни условия за състезателите в различните коридори и след консултиране с Президента на журито да предприеме нужните действия за осигуряване на справедливо провеждане на състезанието.

Президентът на журито трябва да информира стартера за всички необходими промени най-малко две минути преди старта на гонката.

1.4 Информиране на екипажите

Той трябва да информира екипажите за времето, оставащо им до старта и да им съобщава (когато влизат в стартовата зона за първи път) в кой коридор ще се състезават. В допълнение, той трябва да им съобщава когато остават 5 мин. до старта, 4 мин. и 3 мин. Той проверява дали екипировката им е в ред.

1.5. Стартови процедури

Стартовите процедури, които се прилагат от стартера (включително бърз старт и фал-старт) са описани в наредбата към Правило 68 в Състезателния правилник.

1.6 Отстраняване

Стартерът дава червен картон и отстранява от старта екипаж, който е получил жълт картон, който е в сила за тази гонка.

1.7 Късно пристигане

Стартерът може да накаже с жълт картон екипаж, който е пристигнал късно (по-малко от 2 мин. преди стартовото време) на неговата стартова позиция или не е готов за старт в определеното време.

Той може да отстрани екипаж, пристигнал след стартовото време.

1.8 Отлагане на старт

Когато е необходимо да се отложи даден старт (напр. при повреда в лодка или гребла) или се очаква например гръмотевична буря, стартерът трябва да се консултира с Президента на журито и съдията по дистанцията; да информира екипажите за новото стартово време устно и писмено, върху дъска на стартовата кула. Стартерът информира Контролната комисия за новото стартово време и Президента на журито за всичко необичайно.

Във всички случаи екипажите трябва да се осведомят от членовете на журито за всички промени преди да вдигнат лодките си от вода.

2. Съдия на старта

2.1 Връзки

Преди да пристъпи към задълженията си, съдията на старта трябва да се увери, че радио и телефонните връзки със стартера и между подравнителя и лицата на стартовите понтони работят нормално.

2.2 Подравняване

Организационният комитет определя подравнител и лица за стартовите понтони. Подравнителят трябва да инструктира тези лица да нагласяват лодките докато не се подравнят коректно. Подравнителят седи зад съдията на старта на стартовата линия, на по-висок (30 см) стол или платформа, гледайки над главата на съдията на старта.

Съдията на старта проверява дали подравнителя е подравнил всички носове на лодките точно на стартовата линия. Когато се увери, че това е така, той го съобщава на стартера чрез вдигане на бял флаг. (Където са на лице бял и червен визуалин сигнал, за тази цел, съдията на старта трябва да ги използва вместо флаг). Ako по време на следващите стартови процедури точното подреждане бъде нарушено, той трябва да свали белия флаг или изгаси бялата светлина докато лодките не бъдат подравнени.

2.3 Фалстарт

Когато даден екипаж направи фалстарт, съдията на старта трябва да информира стартера и съдията по дистанцията, чрез вдигането на червен флаг или показване на червена светлина. След като старта е спрян, той съобщава на стартера кой екипаж е стартирал рано. Решението, относно това дали един или повече екипажи са стартирали рано е решение единствено на съдията на старта.

2.4 Контакт с арбитъра по дистанцията

Преди старта съдията на старта трябва да влезе във връзка със съдията по дистанцията, за да се увери, че той е готов.



Правило 92 - Арбитър по дистанцията



Арбитърът осигурява подходящото провеждане на състезанието и безопасността на състезателите. И особено, той осигурява коректното му водене, като никой от екипажите да няма предимство или да пречи на опонентите си чрез външна намеса. Ако даден екипаж е забавен, арбитърът трябва да се увери, че неговият шанс за победа е възстановен. Той трябва да налага съответните наказания на екипажи за нарушения, по принцип, само след предупреждение. Арбитърът не дава никакви указания за курса на състезателите. Обаче, той трябва да осигури избягването на инциденти и да предпази състезателите от забавяне от техни опоненти. 107

Ако е необходимо, арбитърът може да спре гонката, да наложи необходимите наказания и да нареди повтарянето му от начало, веднага или по-късно. В случай на по-късно повтаряне, той трябва да определи новото стартово време след консултация с президента на журито и да информира заинтересованите състезатели.

Арбитърът може също да позволи на гонката да финишира и отстрани екипажи след финала. Той може да нареди повтарянето на гонката на екипажи, които той посочи. Обаче, когато арбитърът счита, че забавянето не е значително и няма ефект върху резултата от гонката, той може да откаже да нареди повторно пробягване на гонката на засегнатите екипажи.



Наредба към Правило 92 - Арбитър по дистанцията



1. Правомощия - Освен специфичните задължения на арбитъра по дистанцията, негови подчинени са стартера и съдията на старта.

2. Задължения по пътя към старта - По пътя си към старта, съдията по дистанцията трябва да инспектира състезателното трасе и съоръжения, да се увери, че са в ред и, че няма препятствия по дистанцията. Той също трябва да направи необходимото всеки екипаж да спазва правилата за движение. Ако установи някакви дефекти по съоръженията, той информира (напр. по радио-връзка от старта) Президента на журито, а също и екипажите.



3. Задължения по време на стартовата процедура - По време на стартовата процедура арбитъра по дистанцията трябва да стои, ако е възможно точно до съдията на старта. Ако по някаква причина стартът бъде даден погрешно, арбитърът по дистанцията може да нареди на съдията на старта да спре серията или да я спре сам, със звънец и развяване на червен флаг.



4. Задължения в стартовата зона - Веднага щом стартът бъде даден, катамарана на арбитъра по дистанцията трябва незабавно да последва състезателите, в центъра на трасето. Ако даден екипаж, докато е все още в стартовата зона покаже, че е претърпял повреда в лодката или окомплектовката си, и ако стартерът е спрял състезанието, арбитъра решава, след проверка на повредата дали искането е основателно и ако е необходимо да наложи подходящи наказания (нормално, след предупреждение). Той може сам да спре старта, ако стартерът се забави.



5. Позиция на катамарана на арбитъра - По време на състезанието, съдията по дистанцията трябва да се увери, че катамарана му се движи така, че той има най-добрата възможност да предприема действия. Местоположението му зависи от позициите на лодките и от метереологичните условия. Арбитъра трябва да е уверен, че екипажа към когото се обръща го чува. Ако се наложи да задмине един или няколко екипажа, той трябва да види да ли те не са затруднени повече от необходимото от вълните на катамарана му.



6. Вид на гонката - Решението на арбитъра по дистанцията може да бъде повлияно от вида на гонката (предварителна серия, репешаж, четвърт финал, полуфинал или финал).



7. Безопасност - Арбитъра по дистанцията има грижа за осигуряване на безопасността на състезателите и прави всичко необходимо за предпазване от повреди по лодките и окомплектовката. При необходимост, той може да предупреди екипажите за внимание като вдигне бял флаг и да ги спре като даде команда ,,Stop,,. В случай, че един или повече състезатели са паднали във водата или има обърната или потънала лодка, съдията по дистанцията трябва да се увери, че спасителите са в действие и ако не, сам да предприеме необходимите мерки.



8. Лоши атмосферни условия - В случай на внезапен ураган или влошаване на времето, задължение на арбитъра по дистанцията е да реши дали да даде старта, дали да продължи или да бъде спряно състезанието. Безопасността на състезателите е по-важна от всички правила в състезателния правилник.



9. Облекло на съдията по дистанцията - Когато изпълнява задълженията си, арбитърът по дистанцията трябва да е прав в неговия катамаран и е облечен в определеното облекло (синьо сако, светло синя риза, вратовръзка на FISA и сив панталон). При дъждовно време, той може да носи син дъждобран или шлифер. При много топло време, той може да бъде по риза с или без вратовръзка. Решенията относно облеклото се взимат от Президента на журито, вземайки под внимание атмосферните условия.



10. Информираност - Арбитърът по дистанцията трябва да е информиран по въпросите на гребането като цяло. Желателно е да има лични познания, относно особеностите на отделните екипажи и треньори.



Тъй като даването на указания с електрически, електронни или други технически уреди е забранено, по време на състезанието, той трябва да проверява от близко разстояние екипажите по дистанцията.



Правило 93 - Съдии на финала



Съдиите на финала определят реда, по който носовете на лодките са пресекли финалната линия. Те трябва да са сигурни, че гонката е преминала без проблеми. Те са отговорни за потвърждаването на резултатите.



Наредба към правило 93 – Съдии на финала



1. Задължения - Задълженията на съдиите на финала са следните:

1.1 Да определят реда, по който носовете на лодките са пресекли финалната линия;

1.2 Да се уверят, че съдията по дистанцията е показал, чрез вдигане на бял флаг, че гонката е преминала успешно и да потвърдят това, чрез вдигане на бял флаг.

1.3 Да напишат реда на финиширалите екипажи;

1.4 Да проверят дали официалните резултати от протокола и тези на таблото са коректни.

2. Старши съдията на финала подписва официалният протокол с резултатите.

3. Място на съдиите на финала - За да могат да извършват задълженията си, съдиите на финала седят един до друг и един над друг по проекцията на финалната линия.Като основно правило, трябва да има най-малко двама съдии на финала един от които е старшия съдия.

4. Времеизмерване - Междинните и крайните временатрябва да се засичат до 1/100 от секундата. Необходимото оборудване за времеизмервае се оперира от специалист, който не е член на журито.

4.1 Международни регати – ако финиширането може да бъде ясно определено с просто око, времената получени от ръчно измерване могат да бъдат признати. Вслучай на фотофиниш, всички времена от гонката се взимат с фотофиниш.

4.2 Световни първенства и регати за Световна купа – всички времена показани на протоколите и на таблото трябва да се взето с фотофиниш за всички екипажи.

5. Фотофиниш – в случай на близко финиширане, съдията на финала трябва да определи реда на пресичане на финала като гледа снимката от фотофиниша. Ако съдията на финала неможе да определи реда на финиширане на два или повече екипажи, тогава се обявява преиграване на гонката на засегнатите екипажи. Времеизмерващата техника трябва да бъде оперирана от специалист, който не е член на съдиите на финала. Техника използваща по-малко от 100 кадъра в секунда не е подходяща за определяне на реда на финиширане. Организаторите трябва да осигурят техника специално за тази цел.



Правило 94 - Контролна комисия



Контролната комисия проверява дали съставът на екипажите е редовен и дали техните екипи са в ред.Тя също асистира за идентифицирането на състезателите извикани за допинг контрол след тяхната гонка.



Наредба към правило 94 – Задължения на контролната комисия



Организационният комитет определя членовете на контролната комисия като взема пред вид програмата на регатата и броя на състезателите. FISA (на световните първенства) или дадената национална федерация (на международни регати) контролира работата на комисията, която изпълнява задълженията си на мястото за съхраняване на лодките.

И особено, контролната комисия отговаря за следното:

1. Промени в екипажите преди старт.

2. Осигуряване на смени на състезатели, които са се разболели.

3. Теглене на рулевите.

4. Определяне и контрол допълнителна тежест на рулевите (преди старт и след финиширане).

5. Теглене на състезателите лека категория.

6. Класификация на състезателите, когато е необходимо.

7. Националност на състезателите, възраст на юношите, младежи под 23 години и състезатели ветерани и когато е необходимо средна възраст на ветеранските екипажи.

8. Лодки и екипировка:

8.1 осигуряване на бяла топка за носа на всяка лодка (или подобно);

8.2 номер на коридора;

8.3 проверяване на лодките за използване на забранени уреди за даване на указания и различни химически и други вещества, които увеличават скоростта на лодката и структури забранени от наредбата по Правило 33;

8.4 проверка на минималното тегло на лодката и греблата;

8.5 съобразяване с правилата за поставяне на реклами по лодката и греблата;

8.6 боядисване на лопатките на греблата, когато е необходимо.

9. Униформеното облекло на състезателите и съобразяването му с правилата за реклама.

10. Когато се взема допинг тест, контролната комисия отговаря състезателят да отиде на мястото за тест, веднага след като остави лодката си.

11. На Световни първенства фотографиране на състезателите преди първата гонка или веднага след излизането им от предварителните серии и проверяването на състезателите по тези снимка преди всеки следващ старт.



Част VII – Анти допинг правила



Правило 95 – Анти допинг



Допингът е строго забранен.

Борбата срещу допинга е регулирана от световния анти допинг код, който конгреса на FISA е приел официално като правила на FISA и съвета на FISA има право да го разяснява или допълва с подходящи наредби.

В гребането, този който наруши антидопинговите правила, се налага наказание, което в някои случаи може да бъде доживотна забрана за всички състезания.

Прилагат се версията на световния антидопинг код, наредбите към него и антодопинговите правила на FISA валидни по време на извършеното нарушение.



Наредби към правило 95 – Анти допинг



Тези наредби се намират в приложение 4 на този правилник.



Част VIII – Заключителни разпоредби



Правило 96 - Заключителни разпоредби



Тези състезателни правила влизат в сила веднага след Извънредния конгрес на FISA проведен от 13 до 15 февруари 2009 в Кейптаун, Южна Африка.



Приложение 1



Наредби към Правила от 35 до 37 – Състезателни трасета

1. Наръчник на FISA

В допълнение на Състезателния правилник и наредбите, състезателното трасе трябва да отговаря и на особеностите и предписанията дадени в последното издание на наръчника на FISA ,,Ръководство за Световни първенства по гребане”.

2. Големина на трасето

2.1 Основно

Стандартното състезателно трасе е право и има не по-малко от 6 и не повече от 8 коридора. То трябва да осигурява еднакви и равностойни условия за шестте екипажа.

За състезателни трасета построени след февруари 2001 година е задължително да имат минимум 8 състезателни коридора. В допълнение към шестте състезателни коридора трябва да има достатъчно водна площ, за да могат екипажите свободно да стигнат до старта, да разгряват и да разпускат безопасно.

За Световни първенства и регати за световната купа е препоръчително трасетата да имат осем коридора, плюс достатъчно водно пространство от двете страни на трасето, които да позволяват безопасни правила за движение и да се местят състезателните коридори в случай на неравностойни условия в кякои от тях.

2.2 Дължина на трасето

Минималната дължина на водната площ, необходима за стандартно състезателно трасе е 2150м. За състезания за ветерани минималната дължина е 1150м.

2.3 Ширина на водната площ

Стандартното състезателно трасе е с ширина най-малко 108м.13,5 + (6 х 13.5м.)+13,5 = 108.

Минималната препоръчителна ширина на трасето за Световни първенства и регати от световната купа е най-малко 135м. Или 13,5 +(8 х 13,5)+13,5 = 135м. Тази ширина е минимална и е приемлилва само ако има нисък път по цялата дължина на трасето, по който може да се движи кола на телевизията по цялата дистанция.

Идеалната ширина на трасе за Световно първенство по гребане и регати за световната купа трябва да бъде най-малко 162м или 27+(8 х 13,5)+27 = 162м. Тази ширина позволява движенив на лодки извън състезателната дистанция и снимане на телевизията от вода.

2.4 Дълбочина на водата

За стандартните състезателни трасета дълбочината на водата трябва да е най-малко 3 м. в най-плитката си точка, когато дъното не е еднакво. За ново трасе се изисква минимална дълбочина от 3,5 м

.

Няколко стари трасета са били конструирани с дълбочина 2 м. Ако те са останали с еднаква дълбочина във всички точки на дъното, могат да бъдат приети за стандартни.

2.5 Природни условия

Състезателните трасета трябва да са колкото е възможно по-добре защитени от вятър. Ако не са, не трябва да имат естествени или изкуствени препятствия (като гора, сгради) в непосредствена близост до трасето, които могат да са причина за не еднакви условия на водата.

На стандартните трасета не трябва да има подводни течения. Всяко съществуващо течение трябва да е толкова слабо, че да не бъде причина за не еднакви условия в различните коридори. Преминаването на дистанцията не трябва да се влияе от естествени или изкуствени вълни. Брегът да е такъв, че да абсорбира и да не отразява вълните.

2.6 План

Планът, показващ местността на трасето, дължината му, броя на коридорите и разположението на техническите съоръжения трябва да бъде включен в предварителната програма.

3. Технически съоръжения - Категория А (за Световни първенства)

3.1 Стартова зона

3.1.1 Стартови понтони

Носовете на всички лодки трябва да се подравняват на стартовата линия. Това изисква използването на стартови понтони, които могат да се местят напред и назад, за да подравняват лодките с различна дължина. Те трябва да са от солидна конструкция и да могат да се фиксират на едно място. За Световни първенства и регати за световната купа стартовите понтони трябва да са свързани със сушата или да са свързани със старов мост, минимум 2 м широк, който дапозволява придвижването по него на официалните лица и представители на медията.

3.1.2 Съоръжения за подпомагане на курса

Центъра на всеки коридор трябва да е маркиран от два белега за подпомагане на курса на лодките (в съответствие с Ръководството за конструиране на състезателни трасета на FISA) поставени зад стартовата линия. Те трябва да могат да се виждат ясно през първите 200 м. от дистанцията.

Друга възможност, освен конструирането на големи направляващи белези зад старта, е поставянето на малки такива на самите стартови съоръжения и като допълнение към овеховането на Албано, ограничителни шамандурите да са поставени през интервал от 5 м. през първите 100 м от дистанцията. Тези ограничителни шамандури да са оцветени в различен цвят от тези на основната дистанция – виж 3.2.2 шамандури.

3.1.3 Стартова кула

Стартовата кула трябва бъде разположена между 40 и 50 метра зад стартовата линия в центъра на трасето. Тя трябва да е снабдена с покрита платформа за стартера, която не трябва да е на по-малко от 3 м. и на повече от 6 м. над нивото на водата, в зависимост от разстоянието от стартовата линия. Стартовата кула трябва да е построена по такъв начин, че стартера да има ясна видимост върху стартовата зона, включително и къщичката на подравнителя.

3.1.4 Екипировка на стартера

Кулата трябва да бъде снабдена с един или два големи часовника, които да се виждат ясно от екипажите на 100м от стартакато от тези по дистанцията, и от тези, които чакат за старт, или с друга окомплектовка, позволяваща на стартера да информира състезателите за времето, което им остава до предстоящия старт. В случай на отлагане или забавяне на старта, новото стартово време трябва да бъде показано на състезателите, изписано на голяма дъска от стартера. Той дава своите инструкции или нареждания по микрофон, свързан с високоговорители, по такъв начин, че да бъде чут едновременно от всички състезатели.

В допълнение, стартовата кула трябва да бъде снабдена с червен флаг, звънец, мегафон или микрофон и високоговорители, дъска и тебешир или маркери, които да позволяват на стартера да информира екипажите при отлагане на старта.

3.1.5 Радио и телефонни връзки

Стартерът трябва да бъде в пряка връзка чрез радио и/или телефон със съдията на старта, съдията на финала, контролната комисия и Президента на журито.

3.1.6 Къщичка на подравнителя

Това трябва да бъде фиксирано съоръжение поставено точно на стартовата линия, на не по-малко от 15 м. и не повече от 30 м. от първия коридор. Нивото на пода на къщичката трябва да е на 1 до 2 метра над нивото на водата. Тя трябва да осигурява защита от водата на най-много 4 лица и да има достатъчно пространство така, че съдията на старта и подравнителя да могат ясно да наблюдават стартовата линия. Трябва да има радио връзка между подравнителя и лицата на понтоните, които да са снабдени със слушалки. За Световните първенства и регати за световна купа къщичката трябва да е оборудвана със система за контрол на фалстарт, която да позволява стоп кадър за контрол на старта.Това изисква видео камера, компютър, два монитора и принтер.

3.1.7 Стартова линия

Стартовата линия се определя като свързваща между тънка вертикална жица на подравнителната къщичка и вертикална линия на фиксиран белег на далечната страна на дистанцията.

Фиксираният маркер трябва да е разделен вертикално и боядисан половината в черно, половината в лимонено жълто, с черната половина в посока към финала. Вертикалната линия е линията където двата цвята се събират. На подравнителната къща отпред трябва да са поставени две тънки жици (1мм), фиксирани вертикално и по линията на старта (40-50см напред) пред къщичката на подравнителя и да се постоянно опънати.

3.1.8 Други съоръжения

Трябва да има възможност за извършване на малки поправки на лодките в съседство със старта, (това изисква допълнителен понтон). Трябва също да има понтон за съдийските катамарани и тоалетна. Тези съоръжения да са или постоянни или временно поставени.

3.1.9 Стартова зона

Стартовата зона представлява първите 100м от състезателната дистанция от линията на старта до 100 метровата линия.Сто метровата стартова зона трябва да е маркирана чрез системата за овеховане на Албано, да е различно оцветена (в червено) и също да има два бели флага, извън дистанцията, които да очертават стоте метра.

3.1.10 Подравняващ контролен механизъм

На всички Световни първенства, Олимпийски регати и Международни регати за старта може да се използва подравняващ контролен механизъм в центъра на всеки коридор, който да държи носа на лодката на място докато старта не бъде даден.

Този механизъм трябва да е направен така, че да държи лодката без никаква опасност да я повреди. Той трябва да освобождава носа на лодката веднага щом електронния сигнал е даден от стартера. Стартовият механизъм трябва да е конструиран така , че ако възникне някаква повреда в него, той да освободи лодката и да се премести до такова положение, което да не може да причини повреда по никоя част на лодката.

3.1.11 Визуален и звуков сигнал



На Световни първенства, регатитте за световна купа и Олимпийски регати старта се дава чрез визуален и звуков сигнал.

Светофарите, даващи визуалния сигнал и високоговоритеите, издаващи звуковия сигнал се поставят на всеки стартов понтон. Центъра на кутията с визуалния сигнал и високоговорителя трябва да е на височина 0,7 до 1,1 метра от нивото на водата. Всяка кутия трябва да е фиксирана на 2,5 м от центъра на стартовия понтон, от страната най-близка до центъра на трасето

И трябва да има:- визуален сигнал, състоящ се от:

a) неутрална (черна) позиция;

b) червен сигнал

c) зелен сигнал



Стартерът дава старта чрез натискане само на един бутон. Той контролира зеления визуален и звуковия сигнал, стартира измервателната система, спира на кадър видео-системата за съдията на старта и освобождава подравняващия контролен механизъм (ако има такъв).

Контролната система показва следните команди, които засягат състезателите:

a) неутрален визуален сигнал (черен) без звуков сигнал;

b) червен визуален сигнал, без звуков;

c) (ако е необходимо, връщане направо от червен към неутрален)

d) зелен визуален сигнал и звуков.



Механизмът не трябва да има повече от три позиции за визуален сигнал и контролната система да има възможност за връщане от червена към неутрална позиция, без преминаване през жълта.

Механизмът трябва да осигурява даването на зеления и звуковия сигнали абсолютно едновременно.

Отделна кутия за визуален сигнал трябва да е поставена така, че да се вижда от стартера и съдията на старта. Електронната система трябва да е двойно подсигурена. Жълтият и червен сигнал трябва да се, виждат ясно от носовите състезатели на осморките при силна слънчева светлина.

3.2 Между старта и финала

3.2.1 Коридори

Коридорите трябва да се овеховат по системата Албано. Тези коридори трябва да са прави и с еднаква ширина по цялата си дължина. Широчината на всеки коридор не трябва да е 13,5 м. (В специални случаи широчината на коридорите може да бъде 12,5 м).

За стандартните състезателнитрасета е препоръчително да имат 8 коридора, (минимум 6).

За Световните първенства и регатите за световна купа трябва даима най-малко 8 коридора.

3.2.2 Номериране на коридорите

По принцип коридор номер 1 трябва да бъде от лявата страна на стартера на стартовата кула гледайки към финала.

3.2.3 Шамандури на овеховане

Пространството между шамандурите по оста на тасето не трябва да е повече от 12,5 м. за предпочитане 10 м. Повърхността им (целият диаметър не трябва да надвишава 15 см) трябва да е еластична (не твърда) и цветовете им, предимно жълто-оранжеви, да са еднакви на всички коридори. Трябва да има линия от червено оцветени шамандури на всеки 250 м. Всички шамандури на първите 100 м. и последните 250 м. също трябва да са червени. Не трябва да има шамандури на стартовата линия и на финалната линия. На някои трасета се приема шамадурите да са бели (или с друг цвят) вместо жълти, но те трябва да се виждат ясно от гребците и официалните лица на регатата.

3.2.4 Отметки по дистанцията

Отметката на финала трябва да е 2000. Всеки 250 м. след старта трябва да са отбелязани от двете страни на дистанцията, на ясно видими повърхности с размер 2 м. х 1 м. на брега и на еднометрови кубове във водата, които започват от 250 м, следва 500 и така до 1750м.

3.2.5 Междинни времена

Уреди трябва да записват междинните времена на лодките и тяхното подреждане на всеки 500 м.

За световни първенства и регати за световна купа не се приемат видео камери за отчитане на междинните времена.

3.3 Финал

3.3.1 Финална линия

Финалната линия се отбелязва с вертикална жица, стегнато опъната точно пред съдиите на финала. На отсрещния бряг трябва да е поставен ясно видима линия (табло разделено вертикално и боядисано половината черно, половината светло жълто с жълтата половина по посока към старта. Вертикалната линия е там където се съединяват двата цвята).

Могат също да се използват две жици като алтернатива. Финалната линия може да е маркирана на вода от два червени флага върху бели шамандури, разположени най-малко на 5 м. извън дистанцията, от двете й страни. Ако е необходимо два или един червен флаг може да се постави на брега. Тези флагове трябва да се поставят точно на финалната линия и да не пречат на погледа на съдиите на финала, дори когато екипажите отиват към старта.

3.3.2 Финална кула

Тя трябва да е построена изправена точно на финалната линия и да се намира приблизително на 30 м. от състезателните коридори. Да има три нива, да осигурява време измерването, съдиите на финала и фото финишната система заедно, настанени на едно ниво. Като допълнение там

могат да са настанени коментатори, говорители, телевизионни камери и контролно място за FISA.

Трябва да има сирена или клаксон, който да сигнализира на всеки екипаж, че е финиширал.

3.3.3 Място зад финала

Трябва да има достатъчна водна площ, за да могат екипажите да спрат. Идеалното разстояние е 200 м. Ако хангарите и местата за съхраняване на лодките са разположени зад финала това е задължително. При друго разположение разстояние от 100 м. може да се приеме.

3.3.4 Време измерваща система

Времената трябва да се измерват и да са показват в резултатите на таблото с точност до една стотна от секундата. В случай на близко финиширане, реда на пресичане на финала трябва да се определя чрез фото финиш камера способна да отчита разлики до най-малко 1/100 кадъра в секунда.

На Световни първенства пълна система за осигуряване (back up) на времеизмерване/резултати/фотофиниш трябва да е осигурена. Системите за времеизмерване/ресултати/фотофиниш трябва да са в съответствие с последното издание на „Наръчник на FISA за Световни първенства”.

3.3.5 Светлинно табло за резултати/Видео стена

То/те трябва да са поставени на място, от където ще се вижда от трибуните на зрителите и ако е възможно от състезателите след като са финиширали. Оперирането им трябва да е в съответствие с спецификациите описани в „Наръчник на FISA за Световни първенства”.

4. Технически съоръжения - Категория Б

4.1 Всички други състезателни трасета се класифицират като категория Б на техническите съоръжения.

4.2 Някои от състезателните трасета категория Б имат условия и окомплектовка близки до тези на категория А. В тези случаи е възможно успешното провеждане на международни регати, но не на Световни първенства.



Приложение 2



Наредби към правило 43 – Правила за рекламиране



1. Приложение на тези правила



Тези наредби важат на всички международни регати ръководени от правилата на FISA. В допълнение, някои раздели по-долу описват рекламните правила на Световни първенства, регатите за световна купа и други международни състезания, за които FISA може да реши (състезания на „FISA”).

Те важат за лодките и екипировката от официалното отваряне на трасето за тренировки до края на регатата. Те се прилагат относно облеклото на гребците, когато те са на вода, на или близо до понтоните за награждаване по време на състезанието и по време на церемонията по награждаване. Те важат и за всички официални лица.

Те не се отнасят за Олимпийските и Пара олимпийските игри, където са в сила Олимпийската харта и Пара олимпийските правила и където се прилагат правилата на МОК.

1.1 Основни принципи

1.1.1 Лодка или гребец/ и, които не са в съответсвие с Правило 43 или неговите наредби ще бъдат отстранени от стартера или арбитъра.

1.1.2 Лодка или гребец/и които са гребли в несъответсвие с правило 43 и неговите наредби ще бъдат понижени в класирането и поставени последни в съответната гонка. Ако екипажът гребе отново в по-късен етап от същото състезание с облекло или екипировка, която отново нарушава това правило, екипажът ще бъде отстранен от състезанието.

1.1.3 Гребци, които участват в церемония по награждаване и не са в съответствие с Правило 43 и неговите наредби могат да бъдат понижени в класирането на съответната гонка, отстранени от съоветната регата или наказани по друг начин. Медалите, които са били дадени на екипаж, който

по-късно е понижен в класиране или отстранен ще се отнемат и дадат на следващия в класирането.

1.2 Изключителни права на FISA

Следните права са изключително притежание на FISA на всички Световни първенства и регати за световната купа и ще бъдат търгувани заедно с организационните комитети:

1.2.1 Теливизионни права, включващи всичките им значения сега или съчинени по-късно, на живо или на запис, платени или безплатни телевизии, включващи сухоземено, сателитено или кабелно предаване.

1.2.2 Търговски права включващи всички комесрсиални и спонсорски права повдигани във всякаква връзка или относно генерални спонсорски права, права на официален доставчик, права на програмата на състезанието, рекламни права на всички рекламни материали и публикации.

1.3 Надписи и как ще бъдат премервани

Следните видове надписи са разрешени по тези правила:

1.3.1 Производител

1.3.2 Федерация или име на клуб

1.3.3 Име на лодка

1.3.4 Спонсор на федерацията или клуба

1.3.5 Надпис FISA.

Всеки един е „надпис” за целите на това правило.

Площта за надписите се калкулира като се чертае вертикална и хоризонтална линия по прав ъгъл до всяка най- отдалечена точка на името или символа, или на фона им ако заема по-голяма площ. Площта се мери като правоъгълник или квадрат, например:



 1.4 Производител като спонсор

Ако производител е също и спонсор, той може да използва мястото за спонсора, но не е разрешено да увеличава площта определена за реклама като комбинира двете места за реклама. Ако мястото определено за произворителя не се използва от него, то не може да се използва по друго предназначение.

1.5 Надписи по екипажа



Надписите не трябва да бъдат едни и същи върху лодката, върху различните части от екипировката и греблата, но върху всеки отделен вид, те трябва да са еднакви: например, всички гребла на екипажа трябва да имат еднакви надписи и в един и същ формат; и всяка отделна част от униформата на гребците трябва да бъде еднаква, по един и същи начин или на всички гребци.

1.6 Национална принадлежност

Екипажите са свободни да използват всички възможности да показват тяхната национална принадлежност по техните униформи и екипировка на места, които не са забранени. Когато такъв надпис в върху облеклото на състезателя, той трябва да е част от официалната униформа на федерацията, представена и одобрена от FISA по правило 42. Той трябва да включва официалните цветове на държавата, името и и/или герба и официалния държавен флаг, идентичен с този за FISA церемониите. Когато федерацията е регион или територия, националния надпис трябва да означава тези цветове и флаг, които са одобрени от FISA.

За да се избегнат съмнения тези правила не важат за екипажи, състезаващи се от името на клуб.

Тази клауза трябва да се раздели от всички останали и не може да се използва за да променя никой от другите разрешени надписи и няма да приема никаква промяна в значението на другите клаузи в тези наредби.

2. Състезателно облекло

2.1 Униформи



Облеклото на всички членове от екипажа трябва да е еднакво и всички надписи и реклами трябва да са идентични и всички да носят еднакви части от облеклото. Когато гребците носят униформа от една част, а не фланелка и гащета, тези предписания да се прилагат за униформа от фланелка и гащета по един и същ начин. Върху униформа от една част разрешените надписи за фланелка и гащета няма да се поставят заедно по никакав начин, който да ги подчертава.

2.2 Фланелка или неин еквивалент



За световни първенства на FISA, регати за световната купа и други състезания на FISA състезателните фланелки трябва да бъдат в стил без ръкав или потник.

2.3 Надписи на гланелките или еквивалента им

2.3.1 Международни регати



Освен за написаното в параграф 1.6 надписите на федерация или клуб могат да са поставени само веднъж и да не са по-гооеми от 100 кв см.

Надписите на производителя могат да са поставени само веднъж и да не са по-големи от 16 кв см площ.

   

2.3.2.За Световни първенства, регати за световнат акупа и други състезания на FISA, FISA може да изиска от състезателите да носят облекло с реклами на FISA. Това може да е специална фланелка, давана от FISA и която трябва да се носи под униформата на гребците. Рекламата на FISA може да е поставена само по веднъж на всеки ръкав и да не бъде по-голяма от 100 кв. см.

Рулевите също могат да бъдат задължени да носятдопълнително облекло с реклами на FISA.

2.4 Реклми на шапки и ленти за глава



Рекламите на спонсора на федерацията или клуба могат да са поставеи само веднъж и да не са по-големи от 50 кв см. Освен предписаното от параграф 1.6, никакви други реклами не са разрешени.

2.5 Реклами на гащетата или техен еквивалент



Освен за предписаното в параграф 1.6 рекламата а спонсора, федерацията или клуба не може да надвишава 50 кв. см и може да се постави или веднъж (с големина 50 кв. см) или два пъти (по един от всеки крачол на гащетата, всеки е еднакъв) на 50 кв. см всеки.

2.6 Реклами на чорапите



Рекламата на производителя може да се постави по веднъж на всеки чорап и не може да е по-голяма от 6 кв. см.

2.7 Реклама на очилата



Рекламата на производителя може да се постави веднъж на една от страничните рамки и не може да е по-голяма от 6 кв. см.

Или, реклама може да се постави два пъти; по един на всяка странична рамка, когато всяка от рекламите е идентична и не надвишава 3 кв см.

2.8 Никакви други реклами на други части от облеклото или аксесоарите



Освен за предписаното в параграф 1.6, никакви други реклами на други части от облеклото или аксесоарите носени от състезателите.

3. Реклами на лодките

Има следните възможности за надписи върху лодките: производител, име на лодката, спонсор на федерацията или клуба, FISA.

3.1 Надпис на производителя

На борда на лодката надписа на производителя може да се постави по веднъж от двете страни на лодката в сектора кадето са гребците и всеки един не може да надвишава повече от 100 кв.см.

На първите 50 см от носа на лодката логото на производителя може да се постави по веднъж от всяка страна и да не надвишава 80 кв.см. Логото не може да включва текст.

3.1.1 Надписи на аутрегерите или стабилизатора

На всеки аутрегер или на всяка страна на стабилизатора, надпис на производителя може да се постави само веднъж и не може да е по-голям от 16 кв. см като площ. Надписът може да се постави само на края на аутрегера, по посока на носа на лодката.

3.1.2 Надписи на ключа

На всеки ключ надписа на производителя може да се постави само веднъж и да не трябва да е по-дълъг от 40 мм и по-широк от 5 мм. Надписа може да се постави само на страната която е по посока на носа на лодката.

3.1.3 Надписи на обувките и слайда

На всяка обувка или слайд надписа на производителя може да се постави само веднъж и да не е по-голям от 6 кв см.

С изключение на плаките изискани от наредба 3.1 към Правило 33, никакви други надписи на производителя не са разрешени.

3.2 Други надписи на лодката

Освен както е написано в 3.2.2 по-долу или в 1.6 горе, името на лодката или надписа на спонсора на федерацията или клуба са възможните надписи позволени върху лодката. Тези два типа са вътрешно променими и са описани като „надписи на спонсора”.



3.2.1 Скифове, двойки скул, двойки без и двойки с кърмчия



  а. Надписа на спонсора на федерацията или клуба може да се постави само на „мястото за реклами”. Всяко място за реклами не може да е по-големо от 800 кв.см. На всяка страна на скифовете, 2х, 2- и 2+ само едно място за реклама е разрешено.

б. На палубите на носа и на кърмата на скифовете, 2х, 2- и 2+ само едно място за реклама на всяка една е разрешено и не по-голямо от 800 кв.см.

в. За Световни първенства, регати за световната купа и други състезания на FISA, първите 60 см от борда на лодката от всяка страна са резервирани за надписи на FISA и съкращение на държавата. FISA може да постави надпис на спонсора на FISA на не повече от 600 кв. см площ и съкращението на държавата в първите 60 см на борда по веднъж от всяка страна. Площта за надписа на FISA не трябва да надвишава 42 см дължина и мястото за съкратеното име на държавата да не надвишава 18 см дъллжина.

г. За междинародни регати първите 60 см от всеки борд на лодката са резервирани за организационния комитет. Организационният комитет може да поставинадпис на спонсора си на не повече от 600 кв.см площ в първите 60 см на борда веднъж от всяка страна.

д. С изключение на написаното в 1.6 не са разрешени никакви други надписи.

3.2.2 Четворки скул, четворки без и четворки с кърмчия



 а. Надписите на спонсора на федерацията или клуба могат да се поставят само на мястото определено за рекламиране. То не може да бъде повече от 800 кв.см като големина. От всяка странана на 4х, 4- или 4+ само 2 места за рекламиране са позволени.

б. На носовата и кърмовата палуби на 4х, 4- и 4+ са разрешени само по едно място за рекламиране на всяка от тях и не по-голямо от 800 кв.см.

в. За Световни първенства, регати за световната купа и други състезания на FISA първите 80 см от двата борда на лодка са резервирани за FISA и съкратеното име на държавата. FISA може да постави надпис на спонсора си на не повече от 800 кв.см площ и съкращението на държавата на първите 80 см на всеки от бордовете. Мястото за FISA не трябва да надвишава 60 см дължина и мястото за съкращението на държажата – не повече от 20 см.

г. За междинародни регати първите 80 см от всеки борд на лодката са резервирани за организационния комитет. Организационният комитет може да поставинадпис на спонсора си на не повече от 800 кв.см площ в първите 80 см на борда веднъж от всяка страна.

д. С изключение на написаното в 1.6 не са разрешени никакви други надписи.

3.2.3 Осморки



 а. Надписите на спонсора на федерацията или клуба могат да се поставят само в мястото определено за рекламиране. То не може да бъде повече от 800 кв.см като големина. От всяка странана на осморката четири места за рекламиране са позволени.

б. На носовата и кърмовата палуби на осморката са разрешени само по едно място за рекламиране на всяка от тях и не по-голямо от 800 кв.см.

в. За Световни първенства, регати за световната купа и други състезания на FISA първите 80 см от двата борда на лодка са резервирани за FISA и съкратеното име на държавата. FISA може да постави надпис на спонсора си на не повече от 800 кв.см площ и съкращението на държавата на първите 80 см на всеки от бордовете. Мястото за FISA не трябва да надвишава 60 см дължина и мястото за съкращението на държажата – не повече от 20 см.

г. За междинародни регати първите 80 см от всеки борд на лодката са резервирани за организационния комитет. Организационният комитет може да поставинадпис на спонсора си на не повече от 800 кв.см площ в първите 80 см на борда веднъж от всяка страна.

д. С изключение на написаното в 1.6 не са разрешени никакви други надписи.

3.3 Надписи на номерата на носа на лодката

3.3.1 Международни регати – името на спонсора на организационния комитет може да се постави веднъж на долния край на номерана носа на лодката и не трябва да е по-голямо от 5см на височина.

3.3.2 За Световни първенства, регати за световната купа и други състезания на FISA на мястото на описаното в 3.3.1 името на спонсора на FISA може да се постави веднъж на долния край на номера на носа на лодката и не може да е по-голямо от 5 см на височина.

4. Гребла



4.1 Приложение – тези наредби важат за всички гребла – скулови и разпашни.



4.2 Цветове на лопатките – само цветовете на федерацията, както са регистрирани от FISA или цветовете на клуба, както са регистрирани от съответната федерация могат да се поставят на лопатките.



4.3 Външно рамо на греблото – не са разрешени никакви надписи по външния борд на греблото или маншона (това е външната част на греблото от маншона)



4.4 Надписи на вътрешното рамо – на вътрешното рамо на греблото върху ствола му или маншона (измерено от основата на ръкохватката до гривната на ключа) следните надписи са разрешени:





4.4.1 Надписи на скулови гребла - Надписа на спонсора на федерацията или клуба може да се постави веднъж и да не е повече от 72 кв.см площ. Надписа на производителя може да фигурира веднъж и да не е по-голям от 60 кв.см като площ.



4.4.2 Надписи на разпашни гребла - Надписа на спонсора на федерацията или клуба може да се постави веднъж и да не е повече от 100 кв.см площ. Надписа на производителя може да фигурира веднъж и да не е по-голям от 60 кв.см като площ.



4.5 Други надписи – с изключение на описаното в 1.6 по-горе, са разрешени само маркирания на притежателя на греблото, дадената лодка или мястото,на което то се поставя.



5. Надписи на облеклото на официалните лица



5.1 Междуанродни регати – официалните лица на регатата могат да носят облекло с надписи на спонсора на организационния комитет.

5.2 На Световни първенства, регати за световната купа и други състезания на FISA - на мястото на описаното в 5.1 горе, FISA може да изиска официалните лица на регатата да носят облекло с надпис на спонсора на FISA.

6. Надписи на катамараните на арбитрите



6.1 Международни регати – организационният комитет може да постави негови надписи (максимум три) и всеки не по-голям от 800 кв.см на всеки катамаран.



6.2 Световни първенства, регати за световната купа и други регати на FISA – FISA може да изиска поставянето на нейни надписи (максимум три), всеки до 800 кв.см големина на всеки един от катамараните.



Приложение 3



Наредби към Правило 60



Квалификационна система на FISA



1. Положение 1: от 7 до 8 заявки

Формат: Две серии и един репешаж, без полуфинали.

Серии: Победителят от всяка серия отива на финал А; останалите на репешаж.

Репешаж: Първите четири екипажа от репешажа отиват на финал А; ако има 8 заявки останалите на финал В.



2. Положение 2: от 9 до 10 заявки

Формат: Две серии, един репешаж, без полуфинали.

Серии: Първите два екипажа от всяка серия отиват на финал А; останалите на репесаж.

Репешаж: Първите два екипажа от репесажа отиват на финал А; останалите на финал В.



3. Положение 3: 11 до 12 заявки

Формат: Две серии, два репешажа, без полуфинали.

Серии: Победителят от всяка серия отива на финал А; останалите на репесажи.

Репешаж: Първите два екипажа от всеки репесаж отиват на финал А; останалите на финал В.

Има две възможности за съставяне на репешажите



4. Положение 4: 13 до 15 заявки

Формат: Три предварителни серии, един репесаж и два полуфинала А/В.

Серии: Първите три екипажа от всяка серия се класират за полуфинал; останалите отиват на репешаж.

Репешаж: Първите три екипажа от репесажа отиват на полуфинал; ако заявките са 14 или 15 останалите на финал C.

Полуфинали: Първите три екипажа от всеки полуфинал се класират за финал А; останалите отиват на финал В.

Има две възможности за определяне на полуфиналните серии.



5. Положение 5: 16 до 18 заявки

Формат: Три серии, два репешажа и два полуфинала А/В.

Серии: Първите два екипажа от всяка серия отиват на полуфинал А/В; останалите отиват на репешажи.

Репешажи: Първите три екипажа от всеки репешаж се класират за полуфинал А/В; останалите за финал C.

Има две възможности за съставяне на репешажите.

Полуфинали: Първите три екипажа на всеки полуфинал се класират за финал А; останалите за финал В. Има две възможности за полуфиналните.



6 Положение 6: 19 до 20 заявки

Формат: Четири серии, два репешажа, два полуфинала А/В и два полудинала С/D.

Серии: Първите два екипажа от всяка серия отиват на полуфинал А/Б; останалите отиват на репешажи.

Репешажи: Първите два екипажа от всеки репешаж отиват на полуфинал А/В; останалите отиват на полуфинал С/D. Има две възможности за репешажите.

Полуфинали: Първите три екипажа от всеки полуфинал А/В отиват на финал А, останалите отиват на финал В. Последният екипаж от всеки полуфинал С/D отива на финал D, останалите на финал С. Има две възможности за полуфиналите.



7. Положение 7: 21 до 24 заявки

Формат: Четири серии, четири репешажа, два полуфинала А/В и два полуфинала С/D.

Серии: Победителят от всяка седрия отива на полуфинал А/Б; останалите отиват на репешажи.

Репешажи: Първите два екипажа от всеки репешаж отиват на полуфинал А/Б; останалите на полуфинал С/D.Има две възможности за репешажите

Полуфинали: Първите три екипажа от всеки полуфинал се класират за финал А; останалите за финал В. Първите три екипажа от полуфинал C/D отиват на финал C; останалите на финал D.

Има две възможности за определяне на екипажите в полуфиналите.



8. Положение 8: 25 до 26 заявки

Формат: Пет серии, един репешаж, четири четвъртфинали, два полуфинала А/В и два полуфинала С/D.

Серии: първите четири екипажа отиват на четвърт финал; останалите на репесаж.

Репешаж: Първите четири екипажа от репешажа отиват на четвърт финал; останалите на финал Е

Четвъртфинали: Първите три екипажи от четвъртфиналите се класират за полуфинал А/В. Останалите отиват на полуфинал С/D. Има две възможности за четвъртфиналите.

Полуфинали: Първите три екипажа от полуфинал А/В отиват на финал А; останалите отиват на финал В. Първите три екипажи от полуфинал С/D отиват на финал С. Останалите на финал за D.

При 25 заявки последния екипаж от всеки полуфинал С/D отива на финал Е. Има две възможности за полуфиналите.



9. Положение 9: 27 до 30 заявки

Формат: Пет серии, два репешажа, четири четвъртфинали, два полуфинала А/В и два полуфинала С/D.

Серии: първите четири екипажа отиват на четвърт финал; останалите на репешаж.

Репешажи: Първите два екипажа от всеки репешаж отиват на четвърт финал; останалите на финал Е. Има две възложности за репешажите.

Четвъртфинали: Първите три екипажи от четвъртфиналите се класират за полуфинал А/В. Останалите отиват на полфинал С/D. Има две възможности за четвъртфиналите.

Полуфинали: Първите три екипажа от полуфинал А/В отиват на финал А; останалите отиват на финал В. Първите три екипажи от полуфинал С/D отиват на финал С. Останалите на финал за D.

Има две възможности за полуфиналите.



10. Положение 10: 31 до 36 заявки

Формат: Шест серии, три репешажа, четири четвъртфинали, два полуфинала А/В, два полуфинала С/D и два полуфинала E/F .

Серии: първите три екипажа от всяка серия отиват на четвърт финал; останалите на репесажи.

Репешажи: Първите два екипажа от всеки репешаж отиват на четвърт финал; останалите на полуфинал Е/F. Има две възложности за репешажите.

Четвъртфинали: Първите три екипажи от четвъртфиналите се класират за полуфинал А/В. Останалите отиват на полфинал С/D. Има две възможности за четвъртфиналите.

Полуфинали: Първите три екипажа от полуфинал А/В отиват на финал А; останалите отиват на финал В. Първите три екипажи от полуфинал С/D отиват на финал С. Останалите на финал за D.

Първите три екипажа от финал Е/F отиват на финал Е, останалите на финал F.

Особен случай при 31 заявки: последният екипаж от всеки полуфинал Е/F отива на фина F, останалите отиват на финал Е.

Няма коментари:

Публикуване на коментар