Общо показвания

сряда, 17 юли 2013 г.

Магаре Правилата

Брой на картите: 32 (ако са повече хора - пр. 10 - се играе с цяло тесте).

Цел на играта: При всяко разиграване да се събере каре (4 карти от един вид - примерно 4 дами) или да се избегне получаването на наказателна точка.
Самата игра: Картите се разбъркват и раздават по равно. Започващият разиграването подава на "съседа" си карта от своите, обърната с лицето надолу. Получилия я взема и на свой ред дава една от своите карти на следващия. Целта на всеки играч, както споменахме, е да събере 4 карти от един вид. Когато това стане той поставя ръка ръката си на масата (на земята, пъна или около каквото се играе) и казва "Магаре". След обявяването другите играчи поставят една върху друга своите ръце. Последния, поставил ръката си получава наказателна точка - буква от думата "магаре". При първата загуба, буквата "м", при втората - "а", при третата "г" и т.н.
 Събралия каре (четворка) не е задължен веднага до обяви това. От тактическа гледна точка, дори беше правило да се изчаква удобния момент - например да се обяви "магарето" в момента, когато даден играч прибира подадената му карта (така той е по-затруднен от останалите).
Край на играта: Този, който събере 6 наказателни точки (всички букви от думата "магаре") е длъжен да извика силно (три пъти) споменатото по-горе: "Аз съм магаре!"

Бележки:
Това, че при определен бр. играчи картите не се разпределят, а остават не е проблем - дори играта става по-интересна.
Съществува вариант, при който наказателните точки не са букви, а са определени предварително - примерно 10.
Играта е по-интересна с повече хора - 5, 6, 7..


1 коментар: