Общо показвания

петък, 12 юли 2013 г.

Волейбол правила

История

Волейболът е създаден в САЩ на 9 февруари 1895 г. от Уилям Морган. Той поставил мрежа за тенис на височина 197 см и неговите ученици започнали да прехвърлят през нея плондер от баскетболна топка. В началото броят на участниците не бил ограничен, а също така началният удар се изпълнявал с една ръка на един крак. Морган нарекъл играта "Минтонет". След една година на конференцията на колежите на асоциацията на младите християни в Спрингфилд играта получава своето име "волейбол" по предложение на професор Алфред Т. Халстед.

През 1897 г. са публикувани първите правила на волейбола.

Първият световен шампионат за мъже е през 1949 г., а за жени през 1952 г.

Международната федерация по волейбол (FIVB) е основана през 1947 г. и включва 218 национални федерации (2002 г.). Тя е втората по численост спортна организация в света след Международният олимпийски комитет (МОК).

Европейската конфедерация по волейбол (CEV) е основана на 21 октомври 1963, базирана е в Люксембург и включва 54 федерации от Европа.

Волейболът е олимпийски спорт от 1964 година. Приет е на заседанието на МОК в София.

През 1988 година се въвежда системата грешка-точка за петия гейм, а от 1998 тя се въвежда за всички геймове, като точките за победа се увеличават от 15 на 25, с изключение на петия гейм, където остават 15.

Правила

Волейболът е игра между два отбора на игрално поле разполовено от мрежа. Целта на играта е да се прехвърли топката в противниковото игрално поле така, че тя да докосне пода, в същото време да бъде предпазен пода на собственото игрално поле от докосване му с топката.

Играта започва с изпълнение на начален удар (сервис) . Всеки отбор има право на максимум 3 докосвания преди да прехвърли топката в противниковото поле. Отбор отбелязал 25 точки, с предимство от 2 точки, печели гейма (с изключение на петия гейм, който е до 15 точки с предимство от 2 точки). Ако резултатът е 24 на 24 или 14 на 14точки ( в петия гейм ) играта продължава до получаване на преимущество от 2 точки.

Победител в срещата е отборът, който първи спечели 3 гейма от 5. В геймовете от 2 до 5, първия сервис изпълнява отбора, който не е изпълнил сервис пръв в предишния гейм. Изпълнението на начален удар се редува от двата отбора.

Когато отбор допусне грешка след изпълнение на начален удар, губи правото си на изпълнение на начален удар.

След всеки гейм отборите сменят игралното си поле.

Игрално поле:Размерите на игралното поле са 9м широчина, 18 м дължина. Обградено със свободна зона, която е най - малко 3м широка от всички страни. Игралното пространство е пространството над игралното поле, освободено от различни препятствия. Височина му е минимум 7м.
Височината на мрежата е 2,43 м (мъже), 2,24 м (жени).
Линията разделяща игралното поле на две равни части (9x9м) е средна линия. Линиите ограничаващи игралното поле са странични и крайни. Всички линии са с широчина 5 см. Включени са в размерите на игрището. Трябва да бъдат светли и да се различават по цвят от този на игралното поле.От двете страни на мрежата, над страничните линии, са завързани ленти с дължина 1м и широчина 5 см, те ограничават игралното поле и се вкючват към мрежата Към лентите са прикрепени антени, който са с дължина 1.80м и дебелина 10мм. Те ограничават игралното пространство. Игралното поле е разделено условно на 6 зони. След спечелване на начален удар, играчите трябва да сменят зоната в която се намират, като правят "въртене" по посока на часовниковата стрелка(от зона 1 в зона 6, от зона 6 в зона 5 и т.н.) Състезателите не напускат зоните до нанасяне на удар по топката, след изпълнението на начален удар.

Зони: На 3 м от двете страни ,успоредно на мрежата, са триметровите линии, те ограничават зоната за атака (първа линия). Продължението на триметровите линии са 5 последователни линии с дължина 15см., отстоящи на 20 см една от друга, с обща дължина 1.75 м. Сервис зоната е с дължина 9м зад всяка една крайна линия. Сервис зоната завършва на края на свободната зона. Зоната за смяна е ограничена от продължението на триметровите линии до масата на длъжностните лица ръководещи срещата. Зоната за загряване е с размери (3x3) в двата ъгъла на свободната зона от двете страни на игралното поле. Зоната за наказания е (1х1) оборудвана с 2 стола, намира се в контролната зона. Ограничена е с червена линия с широчина 5 см.

Отбори: Отборите са от 14 състезатели(12 + 2 либеро), треньор, помощник - треньор, медицинско лице. Капитан на отбора е един от състезателите, неговото име се вписва в протокола. Либерото не може да бъде капитан.

Екипи: Екипите на състезателите са с номера на гърба и на гърдите. Номерата могат да бъдат произволни, но не могат да се повтарят. Те трябва да бъдат с контрастен цвят и яркост спрямо цвета на екипа. Екипът включва фланелка, гащета, чорапи и спортни обувки. Номерата на фланелките могат да бъдат от 1 до 20. Екипите трябва да бъдат с еднакъв цвят за всички състезатели с изключение на либерото. Забраняват се носенето на маратонки с преобладващ черен цвят. Забранени са предмети, които могат да доведат до травми или по някакъв начин да доведат до преимущество на играча в процес на игра. Допуска се игра с очила в особени случаи.

Състезатели,смени: В игра участват 6 състезатели. Състезателите, които не участват в игра, са резерви. В един гейм могат да бъдат извършени до 6 смени, като сменен играч не може да замести друг освен този, който го е сменил. Поради тази причина могат да бъдат извършени 6 нормални или 3 пълни смени. Когато някой от състезателите се контузи и отборът е изчерпал смените си, той може да бъде заменен по изключение с всеки друг състезател от отбора. Ако състезател бъде изгонен и отборът е изчерпал смените си, този отбор губи гейма.

Игра

Отборът печели точка при:

успешно приземяване на топката в противниковото игрище

когато отборът на противника извърши грешка

когато отборът на противника получи наказание

Когато отбор събере 25 точки с предимство от 2 точки, той печели гейма (с изключение на 5 гейм, където трябва да събере 15 точки с предимство от 2 точки). Ако резултатът е 24 на 24 (14 на 14) точки, играта продължава до получаване на преимущество от 2 точки, например 27 на 25(17 на 15). Победител в срещата е отборът, който спечели първи 3 гейма.

Грешки са:
когато играч не се намира в своята зона;
когато играч не се премести в следваща зона при завъртане;
когато топката докосне терена или друг предмет извън очертанията на игрището след игра с нея. Игрището включва и ограничителните линии;
когато топката се задържи повече от един удар или се удари два пъти последователно от един играч. Изключение е блокадата, която не се брои за пипане, и посрещане на нападение, където може да се разделят ръцете, но това се брои за един удар;
когато топката се удари повече от три пъти от един отбор, преди да се върне на противника. Отново блокадата не се брои за удар;
когато ударът се осъществи при поддръжка или подпиране на играча от друг;
когато играч докосне мрежата в горната й част при блокада или нападение или когато по този начин влияе на играта;
когато играч проникне в противниковото игрище когато това влияе на играта. За проникване се счита подпиране или престъпване с цялото стъпало зад средната линия;
когато играч докосне топката в противниковото игрище, преди да е осъществен нападащ удар;
когато се извърши начален удар без подхвърляне на топката;
когато при извършване на начален удар топката се подхвърли и се хване;
когато началният удар не се извърши до 8 секунди след разрешението на съдията;
когато при изпълнение на начален удар играчът е извън зоната за изпълнение или навлезе в игрището
когато играч от втора линия (зони 1,6,5) при нападение настъпи линията на 3 метър или нейното продължение;
когато играч от втора линия направи блокада;
когато се блокира начален удар на съперника;
когато либерото вдига с две ръце отгоре от първа линия;
когато либерото прехвърли в противниковото поле топка, която се намира над височината на мрежата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар