Общо показвания

четвъртък, 18 юли 2013 г.

Ски Състезания Дисциплини Екипировка

Ски състезания

Алпийските ски дисциплини валидни за Световната купа на ФИС, Алпийския световен ФИС шампионат и Зимните Олимпийски игри са десет на брой - пет за жени и пет за мъже. Алпийските дисциплини са Спускане (DH), Супер гигантски слалом (SG), Гигантски слалом (GS), Слалом (SL) и Комбинация (K). Допълнителни видове като Паралелен Слалом и Нокаут Слалом/Гигантски слалом се смятат за видоизменения на Алпийските ски дисциплини. Правилата са еднакви за мъже и жени, но трасетата се различават. Във всички случай времето се измерва с точност от 0.01 секунда и равенство е допустимо.

Спускане (DH)
 Отличителни черти на спускането са най-дългото трасе, и най-високите скорости в алпийските ски. То включва предизвикателни завои, скокове и плавни участъци. Всеки скиор прави еднократно спускане по трасето и най-малкото време определя победителя.

Супер гигантски слалом (SG)
 Супер-Г или Супер гигантският слалом е състезание комбиниращо скоростта на Спускането с по-прецизните завои на Гигантския слалом. Трасето е по-късо от това на Спускането но е по-дълго от Гигантския слалом и също включва високоскоростни завои, скокове и плавни учасъци. Всеки скиор преминава еднократно по трасето и най-малкото време определя победителя.

Гигантски слалом (GS)
 Гигантският слалом е подобен на Слалома, но с по-малко, по-широки и по-плавни завои. Всеки скиор се спуска два пъти по две различни трасета на една и съща писта. И двата манша се провеждат в един и същи ден, обикновенно първия сутрин, а втория следобяд. Времената се събират и най-малката сума определя победителя.

Слалом (SL)
 Отличителни черти на Слалома са късото трасе и бързите завои. Както при Гигантския слалом, всеки скиор се спуска два пъти по две различни трасета на една и съща писта. И двата манша се провеждат в един и същи ден. Времената се събират и най-малката сума определя победителя.

Комбинация (K)
 Комбинацията се състои от едно Спускане и Слалом в два манша. Времената се събират и най-малката сума определя победителя. Спускането за комбинация и Слаломът за комбинация се провеждат независимо от същинските състезания Спускане и Слалом. Трасетата за комбинация са по-къси от тези за същинските състезания. Обикновенно Комбинацията се провежда в един ден на едно и също място.

Списък на Алпийските ски дисциплини

 Спускане
 Супер-Г
 Гигантски слалом
 Слалом
 Нокаут (K-О) Слалом/Гигантски слалом
 Паралелен слалом

Екипировка

Ски обувки
 Използват се подсилени пластмасови обувки, специфични за съответната състезателна дисциплина. Повдигането на подметката на обувката е позволено за да се подобри способноста за натиск и управление на ските. Максималното разстояние между подметката на обувката и стъпалото е ограничено, в момента до 45мм за мъжете и жените.

Ръкавици
 Изработени от кожа и синтетични материали. Слаломните ръкавици често имат предпазна пластмасова външна кора, която защитава ръцете при преминаване през вратите по трасето.

Ски очила
 Ски очилата предпазват очите от атмосферните влияния, ослепителната светлина и ефекта върху очите от скоростта. Ски очилата могат да се носят с различни по цвят плаки, които увеличават контраста и видимостта.

Каска
 Каската е задължителна при Спускане и Супер-Г, а също често се ползва в Слалом и Гигантски слалом. Някои скиори закачат на нея и предпазна скоба за брадичката.

Щеки
 При Спускане и Супер-Г, щеките са изкривени за да прилегнат плътно по тялото и така да се намали въздушното съпротивление. При Слалом щеките са прави и често имат пластмасови предпазни кори, покриващи кокълчетата на ръцете, които помагат на скиорите да боксират слаломните колове по трасето.

Ски
 Ските най-общо се правят от различни материали (дърво, композитни влъкна) специално пригодени да издържат на натоварванията, на които са подложени по време на състезание. Характеристиките им на сняг зависят също от техните дължина, ширина и профил, които са различни в зависимост от дисциплината. Дължината, височината и радиуса на ските трябва да отговарят на строги правила. Металните кантове на ските се наточват преди всяко състезание за да подсигурят способността на ските да завиват върху заледената повърхност.

Състезателно облекло
 Използва се плътно прилепнало към тялото състезателно трико за да се намали съпротивлението на въздуха, както и да се осигури на състезателя максимален термичен комфорт. Под трикото могат да бъдат обличани допълнително подплънки, пластмасови протектори за гръбначния стълб при спускане, подплънки на рамото, коляното и подбедрицата при слалом.

Ски автомати
 Ски автоматите закрепват ски обувките към ските. Предпазващите автомати реагират при усукване или удър повече от допустимото по време на каране. Максималната височина (разстоянието между плъзгащата повърхност на ските и подметката на ски обувката) е ограничено до 55мм.


Няма коментари:

Публикуване на коментар