Общо показвания

събота, 13 юли 2013 г.

Сну̀кър Основни Правила

Сну̀кърът (от английски Snooker) е игра, разновидност на билярда, популярна във Великобритания и някои части на Азия.

Играе се на маса с размери 12 на 6 фута (приблизително 366 см на 183 см). Масата има шест джоба - по 1 във всеки ъгъл и още 2 по средата на дългите страни.

Играе се с помощта на щека, бяла топка-бияч (т.нар. "кю-бол"), 15 червени и 6 цветни топки (жълта, зелена, кафява, синя, розова и черна). Всяка топка носи различен брой точки: червените носят по 1 точка, а цветните — от 2 до 7 (жълта - 2, зелена - 3, кафява - 4, синя - 5, розова - 6 и черна - 7).

Топките се вкарват в джобовете с помощта на топката бияч в последователност червена - цветна. Всяка цветна има свое място на масата и след като бъде вкарана, се връща на първоначалната си позиция. Червените не се връщат, след като бъдат вкарани. Когато вече няма червени топки на масата, цветните трябва да се вкарат във възходящ ред на точките, които носят (от жълта до черна).

Целта на двамата играчи е да направят по-голям сбор точки от този на противника си. Максималният брой точки, който може да се достигне само от вкараните точки (без фалове) във фрейм, е 147 и се получава при комбинирането на всички червени с черната топка.

Основни Правила

1. Правилно вкараната топка, дава право на играча да продължи, докато не сгреши.

2. При всички удари, играчът трябва да се придържа към изискванията на правило 5 и 6. Не е необходимо бялата или друга топка да удря борд или да влезе в джоб, ако бялата е ударила разрешена за игра топка(бол он). Ако това не се случи, има фаул.
3. Докато има червени топки на масата, играчът, който е на ред(правещ първи удар в своя ининг) винаги има тях за разрешени за игра(бол он).
4. Всички червени вкарани с редовен удар са правилно вкарани топки.
5. Когато играчът има червена топка за бол он, трябва с бялата първо да удари такава. В противен случай има фаул.
6. След като първоначално играчът е вкарал червена като бол он, той трябва да започне редуване на червени и цветни, като няма значение с коя от групите ще играе. Когато има червени на масата и целта е цветна, играчите трябва да направят две неща. Едното е да кажат коя цветна топка ще е бол он, а след това да ударят първо точно нея. Ако играча не спази тези две условия се отсъжда фаул.
7. Ако играчът има за бол он червена, а удари цветна, има фаул.
8. Ако играчът има за бол он цветна, а удари някоя друга, отново има фаул.
9. Прескачащите удари се считат за нередовни в Международния Снукър. Отсъжда се фаул, ако играчът нарочно удари бялата топка така, че тя да прескочи(да се отдели от игралната повърхност на масата) някоя топка, която пречи.
10. Докато има червени топки на масата, всяка вкарана цветна се връща на мястото й преди следващия удар. След като е поставена цветната топка, ако играчът продължи да играе без тя да е на правилното си място, се счита за фаул, ако преди да са направени два удара съдията или противника съобщят за нередността. Ако те пропуснат да отбележат грешката до два удара, играчът продължава да си играе без никакво наказание, защото не е видяно нищо неправилно. Играчът е отговорен за това дали топките са на правилното място преди удара. Ако се забележи липса на някоя топка, която трябва да е на масата, може да се отсъди фаул по всяко време на ининга на играча. Отбелязаните точки до откриването на фаула се броят.
11. След като няма червени топки, бол он стават цветните, по ред определен от точките(2, 3, 4, 5, 6, 7) Тогава вече, те не се връщат на местата си.

Неправилно вкарани топки
Неправилно вкараните червени топки не се връщат на масата, те остават извън нея. Цветните, обаче се връщат.

Топки-мишени(бол он) излезли от масата
Червените изскочили от масата не се връщат, а срещу играча се отсъжда фаул. Цветните се връщат, но пак има фаул.

Връщане на топките на масата

Червените никога не се връщат. От друга страна, цветните се поставят на началните си позиции. Ако на мястото им има друга топка, която е пречка при връщането, те се слагат на незаетото място на цветната топка с най-голяма стойност. Ако всички места на цветните са заети, те се поставят възможно най-близко до първоначалните си позиции на правата линия между мястото им и най-близката точка на борда.

Бяла топка(топка-бияч) след излизането и от масата: Следващият играч получава бялата топка инхенд в Д-зоната. Тогава(с изключение при началното разбиване), няма ограничения с коя топка може да се играе, независимо от мястото и на масата.

Докосване на топка: Докато топките-мишени са в игра се счита за фаул, ако играчът ги докосне, или пък пипне бялата топка с нещо друго освен с върха на щеката при извършване на правилен удар.

Снукърд: Бялата топка е снукърд, когато удар по права линия към бол он топката е невъзможно, поради пречещите други топки. Ако има дори една, по която може да се играе и се вижда, бялата топка не е снукърд(скрита). Бяла топка, която е инхенд в Д-зоната е снукърд само, ако от никое място на линията или в полукръга не се вижда по права линия бол он.

Енгълд: Бялата топка е енгълд, когато удар по права линия към бол он е невъзможен заради борда при джоба. Ако има дори една възможна топка за игра, тогава топката-бияч(бялата) не е енгълд. Ако топката е енгълд след извършен фаул, съдията обявява това и играчът трябва да избира дали да играе оттам или бялата топка да е инхенд в Д-зоната.

Заето място: Мястото на една топка е заето, когато тя не може да се постави без да докосва друга топка.

Долепена топка: Ако бялата топка докосва друга, която е или може да бъде бол он, тогава играчът или съдията могат да го обявят. След това, играчът трябва да направи така, че да отлепи бялата топка или в противен случай ще бъде отсъден фаул. Няма да има нарушение на правилата, ако долепената не е топка за игра(бол он), топката е бол он и играча определя с коя да играе, топката е за игра и играча показва и играе първо с друга топка.

Удар с добутване(Пуш Строук): Това е фаул и се прави, когато върха на щеката все още се допира до бялата топка, когато тя удря топката-мишена или след като бялата топка е започнала движението си напред. Счита се за правилен удар, ако бялата топка и бол он топката са много близко и се докоснат.

Пропуск: Играчът е длъжен да направи всичко възможно, за да удари топката за игра. Ако съдията прецени, че това не е така, той трябва да обяви фал. Следващият играч може да играе с топката, където е или да поиска тя да бъде върната на оригиналната си позиция и сгрешилият играч да удря отново. Забележка: ако бол он не може да бъде ударена, се преценява дали играчът е направил опит за това.

Свободна топка: След фаул, ако бялата топка е снукърд, съдията или играчът може да обяви “Свободна Топка”. Ако не нарушилият правилата играч изпълнява следващият удар, той може да назове всяка топка за бол он. За този удар тази топка ще се счита за бол он и ще се отбележи нейната стойност. Ако свободната топка се вкара, тя се връща на масата и за резултата се счита стойността на бол он. Ако и топката за игра(бол он) бъде вкарана и свободната топка, се отчита стойността на бол он.

Фаулове

Ако се извърши фаул:
1. Играчът извършил го си спечелва наказание, и трябва да удря отново, ако другият играч поиска. След като веднъж се направи подобно искане, няма връщане назад.
2. Ако се извърши повече от един фаул се зачита по-суровото наказание.
3. Всяка топка поставена неправилно, ще остане на тази позиция, освен ако е останала извън масата, при което ще трябва да се сложи.

Наказания за фаул: Следните са фаулове и изискват съответното наказание от 4 точки или повече, ако това е посочено:

1. Стойността на топката за игра:
а) при удар, когато топките все още се движат в следствие на предишния удар.
б) при двоен удар на бялата топка
в) когато поне единият крак не е на пода по време на удар
г) при удар, когато играча не е на ред
д) неправилен удар от инхенд в Д-зоната.
е) когато бялата топка не докосне никоя друга топка-мишена
ж) когато в джоба влезе бялата топка
з) при снукър със свободна топка
и) при прескачащ удар

2. Стойността на бол он или засегнатата топка:
а) топката, която не е бол он влезе в джоб
б) бялата топка да удари първо топка, която не е мишена
в) при причиняване на пуш строук
г) удар с неправилно поставена топка
д) при докосване на топка, с нещо различно от върха на щеката.
е) при изваждане на топка от масата

3. Стойността на топката-мишена или по-високата от двете топки, когато бялата топка удари едновременно две топки, овен ако това не са две червени топки или свободна топка и бол он.

4. Наказание от 7 точки се налага, ако:
а) след вкарване на червена играчът извърши фаул преди да посочи цветна.
б) играчът използва топка извън масата без значение за какво
в) играчът удря по червени топки в последователни удари.
г) използва която и да е друга топка вместо бялата, за целите които изпълнява тя.

Ето и един Невероятен удар от Neil Robertson:


Няма коментари:

Публикуване на коментар