Общо показвания

неделя, 29 декември 2013 г.

Бао - Правилата на играта

Бао е настолна игра за двама души. Популярна е в Танзания .

Подготовка за игра

дъска с 8×4 "гнезда", разделена на 2 части. Всеки играч играе в собствената половина на дъската (2 реда по 8 "гнезда").
64 "зърна" (традиционно, играта се играе с бобени зърна). "Зърната" не се различават и не са притежание на конкретен играч. Всеки играч може да използва "зърната", намиращи се в неговата територия.


В началото на играта във всяко "гнездо" се поставят по 2 "зърна". Чрез жребии се определя кой ще играе пръв.

Цел

Победител е играчът, пленил всички "зърна" от първия ред на противника или в случай, че противникът му няма възможен ход.

 Играта не предполага равен резултат, въпреки, че теоретично може да се стигне до безкрайна, циклична последователност от ходове. Обикновено на състезания играчите имат 3 минути да завършат хода си. Играта се анулира, ако играч не успее да завърши хода си за това време.

Правила

Играчът започва хода си, като взима всички "зърна" от произволно "гнездо" (намиращо се в неговата половина на дъската), съдържащо поне 2 "зърна".
Взетите зърна се разпределят по едно във всяко следващо "гнездо", в посока избрана от него (по часовниковата стрелка или обратна).
Ако последното "зърно" попадне в "гнездо", съдържащо 1 или повече "зърна", то играчът взима всички "зърна" от това "гнездо" и продължава да ги разпределя в същата посока. Това се нарича "скитане" (или "странстване").
Ако последното "зърно" попадне в непразно "гнездо" от предния ред и срещуположното "гнездо" на противника не е празно, то играчът взима всички "зърна" от двете "гнезда" и продължава да ги разпределя в същата посока. Това се нарича "изяждане" (или "пленяване").
Ако последното "зърно" попадне в празно "гнездо", то ходът е завършил и играчът отива да "спи". Играта продължава другия играч.


Всеки играч се намира в едно от трите възможни състояния: странства, храни се или спи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар