Общо показвания

неделя, 29 декември 2013 г.

Тафл игрите

Правилата на Тафл е общото название на група келтски настолни игри, в които двама играчи се съревновават върху разграфена на квадратчета дъска. Около 400 г. след Христа различни тафл игри се играят из цяла северна Европа и са едни от трите най-разпространени игри през средновековието, заедно със шаха и таблата. Предполага се, че тафл произлиза от римската игра Ludus latrunculorum, но това твърдение е оспорвано, тъй като в Ludus latrunculorum играчите имат по равен брой фигурки, а в тафл двата отбора не са равни по сила и численост.

Под тафл е започнало да се разбира всяка настолна игра, затова по времето на викингите, играта е била наречена Хнефатафл.

Ard Ri

Ard Ri (келтски: High King) е шотландски  вариант и се играе на 7 × 7 дъска с цар и осем защитници срещу шестнадесет нападателите.
 Brandubh


Brandubh е ирландски формата на Тафл. Знаем от две стари преведени  стихотворения , че е игра за петима мъже срещу осем, и че един от пет е "Branán", или шеф. Редица 7 × 7 дъски са били открити,  през 1932 г., с участието на дупки за фиксиран парчета, евентуално да се даде възможност за преносимост на играта.
 Tawl Bwrdd

The Tawlbyund (или Tawl Bwrdd), която се играе на дъска от 11 х 11. Принадлежи към най-малко десети век .
Alea Evangelii

Alea Евангелий. Това е версия, която се играе в саксонска Англия. Тя е бил използвана на дъска  19х19 . Ръкописът описваща играта го прави чрез религиозна алегория.
 Hnefatafl

The Hnefatalf. Това е най-известното от всички версии, тя често споменавана. Викингите вярвали, че играта е въпрос на знания и благородство.


Няма коментари:

Публикуване на коментар