Общо показвания

петък, 12 юли 2013 г.

Генерал Правилата на играта

Генерал Правилата на играта

Играе с 5 зара. Всеки ход се състои от максимум 3 хвърляния, като при първото хвърляне се използват и петте зара, а при останалите две, които не са задължителни, могат да се хвърлят произволен брой зарове. След всяко хвърляне имате право да подберете заровете, които да хвърлите отново. След третото хвърляне, или по ваша преценка и по рано, се избира комбинация от таблицата, в която записвате постигнатия резултат. Играта продължава докато се запълни цялата таблица.Има три нива. В първото трябва да хвърляте комбинациите по реда в таблицата като ако на това ниво в задължителната част завършите на минус не ви се отнемат още 50 точки, а ви се пише само сборът от точките които сте изкарали в нея. Във второто можете да попълвате таблицата си разбъркано като на това ниво и на следващото в задължителната част трябва да завършите на плюс или на нула, за да не ви се отнемат 50 точки.В третото ниво имате резервни хвърляния.Те се натрупват когато не хвърляте заровете три пъти(напр. хвърляте първи път и ви се пада чифт, ако го запишете в таблицата си ще имате 2 резервни хвърляния и т.н.).

Резултати

Таблицата с резултати се състои условно от 2 части - задължителна и част с комбинации.

Задължителната част се състои от числата от 1 до 6.
Необходимо е да сте хвърлили поне три еднакви зара, съответно три единици, три двойки, ... три шестици, което ви носи по 0 точки. Ако хвърлите по малко от 3 еднакви зара се пише минус и съответните точки (за два зара -1,-2,...,-6 ; за един зар -2,-4,...,-12)
Ако сте хвърлили 4 еднакви - записвате съответно 1, 2, ... 6 точки.
Ако сте хвърлили 5 еднакви - записвате съответно 2, 4, ... 12 точки.
Трябва да завършите задължителната част на 0 или на + (сбора от всичко хвърлено трябва да е по-голям или равен на нула), ако не се пишат -50 точки.

В частта с комбинации се записва сумата от участващите в комбинацията зарове. Комбинациите са следните:
чифт - два еднакви зара, носят ви сумата от тези два еднакви зара, например 2 шестици са 12 точки.
два чифта - две двойки еднакви зарове, например 2 шестици и 2 тройки = 18 точки (Забележка: не се позволява двойките да са на една стойност, например 4 тройки.)
тройка - три еднакви зара
каре - четири еднакви зара
фул - комбинация от 3 еднакви зара и други 2 еднакви зара, например 3 шестици и 2 тройки = 24 точки (Забележка: не се позволява фула да е от 5 еднакви зара.)
малка кента - комбинация от 5 поредни зарчета от единица до петица, които носят 15 точки.
голяма кента - комбинация от 5 поредни зарчета, но от двойка до шестица = 20 точки.
шанс - сумата от произволно хвърлени зарчета, независимо дали образуват някаква комбинация.
генерал - комбинация от пет еднакви зара. Точките, които носят са сумата от зарчетата плюс 50 точки бонус. Например 5 шестици са 80 точки.

Всяка комбинация може да се използва само веднъж.


Няма коментари:

Публикуване на коментар