Общо показвания

четвъртък, 11 юли 2013 г.

Водната топка - правила

                                                    Правила на водната топка

В мачовете участват по 7 играча от двата отбора, с 4 смени. Обикновено домакинският отбор играе с бели номерирани шапки, а другия със сини с номера (въпреки, че са позволени всякакви цветове), а вратарите са с червени шапки с номер 1. Играчите могат да бъдат заменяни по време на прекъсванията, след гол или в началото на всяка част. Мачът е разделен на 4 части, като дължината им зависи от нивото, на което се играе като може да бъде от 5 до 9 минути.

Времето се спира, когато топката не е в игра. В резултат на това, всяка част продължава средно по 12 до 15 минути. Всеки отбор има право да владее топката не повече от 30 секунди, след което задължително трябва да я изстреля към противниковата врата (подобно на 24-секундното правило при баскетбола). След изтичането на времето за атака, ако не се произведе хвърляне на топката с цел отбелязване на гол, тя преминава във владение на другия отбор. Всеки отбор може да поиска по 2 едноминутни таймаута във всяка част и един, ако се стигне до продължение. Това прекъсване може да бъде поискано от единия отбор, само когато той владее топката.

Размерите на игрището във водната топка не са фиксирани, катомогат да варират от 20 х 10 до 30 х 20 метра, като минималната дълбочина на водата трябва да е 1,8 метра. Вратите са високи 90 сантиметра и широки 3 метра. Топката обикновено е с оранжев цвят, като масата и големината и зависи от възрастовите групи и пола на състезателите.



Вратарите са единствените играчи в мача, които могат да докосват топката с двете си ръце едновременно, както и да стъпват на дъното за дълго време. Всички останали имат право да поемат и изстрелват топката само с една ръка, като почти през цялото време те трябва да плуват. Забранено е топката да се потапя под вода, за да се опази от противника, а също така е забранено дърпането или потапянето на друг играч, различен от този, който държи оранжевото кълбо.

Нарушения, за които играчът се отстранява от игра:

1. Хващане за стената на басейна
2. Ритане на съперник
3. Блъскане или да се отблъскваме от съперник
4. Удряне на топката с юмрук
5. Задържане на главата на съперник под водата
6. Задържане на топката под водата по време на борба за топката.

Водната топка е много труден спорт, понякога доста брутален, като не рядко се стига до късане на бански костюми, а ватерполистите трябва да преплуват минимум 3 километра през четирите части. Изисква се силна координация око-ръка, за да се получават така наречените „сухи пасове“ (без падане на топката във водата, от ръка на ръка).

Защитниците често фаулират играча с топката, като тактика за разрушаване на атаката. Това обаче подобно на хокея, води до отстраняване на нарушилият правилата за 20 секунди, но той има право да се върне в игра, ако отборът му си върне притежанието на топката или е отбелязан гол. В случай на много грубо нарушение, играчът е изваждан до края на частта. Получат ли се 3 изваждания на един и същ ватерполист, той е отстраняван от мача, като на негово място има право да влезе друг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар