Общо показвания

четвъртък, 18 юли 2013 г.

Крикет Правила

Крикетът се играе от два отбора като всеки тим има по 11 играчи. Играе се на поле с формата на овал, а в средата на игралното поле се намира пътечка (pitch), на чиито два края са поставени 2 уикета (вратички). Играта е разделена на 2 части, като в първата единия отбор е в нападение, а другия в защита. Във втората част двата отбора разменят позициите си – от атакуващ отборът става защитаващ и обратното за другия.

БАТЕР

Батерът е играч, който отбелязва точки, като удря топката и пробягва разстоянието между двата уикета или след като ударената от него топка напусне очертанията на игралното поле.

БОУЛЕР

Боулерът е играч, който хвърля топката с обтегната ръка над рамо към батера, като целта му е да го извади от игра. Всеки играч от отбора в защита (филдер) може да бъде боулер.

ФИЛДЕР

Целта на филдерите е да ограничат пробезите на батерите или да изгорят един от тях като хванат ударената

Филдер

топка или съборят единия уикет, ако батерите тичат между уикетите.

УИКЕТКИЙПЪР

Играчът, който стои зад уикета и спира топката ако батера я пропусне или я хваща преди топката да е докоснала земята след като е докоснала батата.

Батиращият отбор започва играта с двама батсмани, като всеки застава пред единия укиет, намиращи се в двата края напътечката (pitch). Единият от батсманите е с лице към хвърлящия топката БОУЛЕР, а другият е готов да бяга.

Играчите от хвърлящия отбор са разположени в игрището и целта им е да хванат ударената топка и да ограничат БАТСМАНИТЕ да правят точки или да ги изгорят. Един от този отбор е УИКЕТКИЙПЪР, а друг БОУЛЕР. Всеки играч от отбора в защита може да бъде БОУЛЕР.

Когато БАТЕРЪТ е аут, неговото място заема следващия БАТЕР, и така докато неостанат батери в този отбор. След като това се случи, се обявява “ВСИЧКИ СА АУТ”. След кратка почивка двата отбора разменят позициите си – БАТСМАНИТЕ стават ФИЛДЕРИ, а ФИЛДЕРИТЕ БАТСМАНИ.

За да победят в мача, новите БАТЕРИ трябва да отбележат повече точки от другия отбор.

ТИЧАНЕ МЕЖДУ УИКЕТИТЕ
 Пробегът между УИКЕТИТЕ се зачита, когато двамата БАТЕРИ разменят местата си. Това е 1 точка.

ТОЧКУВАНЕ И ОЧЕРТАНИЯ НА ИГРИЩЕТО
 Това се случва, когато топката напусне очертанията на игралното поле.

ШЕСТ ТОЧКИ
 Отбелязват се, когато топката напусне очертанията на игралното поле по въздух – ПРЕДИ ДА Е ДОКОСНАЛА ТЕРЕНА

ЧЕТИРИ ТОЧКИ
 Отбелязват се, когато топката напусне очертанията на игралното поле по земя – или преди да го напусне е докоснала терена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар