Общо показвания

неделя, 14 юли 2013 г.

Боулинг Правила


Целта на играта е да печелиш точки, събаряйки колкото можеш повече кегли. Внимавайте също да не настъпвате фал линията, защото фалът нулира резултата от удара.


Една игра се състои от десет части, наречени фреймове. Един фрейм се състои от един или ако е необходимо два удара, за които състезателят се опитва да събори всичките десет кегли. В първите девет фрейма на играта, състезателят хвърля топката веднъж или два пъти. Ако успее да събори всичките десет кегли с първия удар на топката, състезателят е направил страйк, най-доброто възможно хвърляне. То се отбелязва с X на листа с резултатите и състезателят получава десет точки (броят на съборените кегли) плюс бонус от броя кегли, които успее да събори със следващите два удара на топката. Максималният резултат във фрейм със страйк е 30 точки: страйк последван от още два последователни страйка (10 + 10 + 10 = 30).


Ако на пътеката има останали кегли след първия удар от даден фрейм, играчът има право на още един удар. Ако с този втори удар той успее да събори всички останали кегли, състезателят е направил спеър. Спеърът се отбелязва с наклонена черта (/) на листа с резултатите. За спеър се получават десет точки (броят на съборените кегли с два последователни удара) плюс бонус от броя кегли, които играчът успее да събори със следващия удар на топката. Максималният възможен резултат във фрейм със спеър е 20 точки: десетте точки от спеъра, последвани от още десет, ако състезателят успее да направи страйк в следващия фрейм (10 + 10 = 20).

Ако играчът не успее да събори всички кегли с два последователни удара в един фрейм, резултатът му за този фрейм е просто общия брой съборени кегли. Когато играчът не успее да събори нито една кегла, това се отбелязва с хоризонтална чертичка (-) на листа за резултати.

Състезател, който направи спеър или страйк в последния десети фрейм, получава бонус. За спеър в последния фрейм играчите получават още едно допълнително хвърляне на топката и броят съборени кегли от него се добавят към общия резултат. За страйк в последния фрейм играчите получават два допълнителни удара и броят съборени кегли от тях се добавят към общия резултат.

Състезател, който постигне най-високия възможен резултат от 300 точки, е направил перфектна игра - направил е страйк във всеки фрейм, както и при последните допълнителни два удара (девет фрейма от по 30 точки е 270 точки плюс 30 допълнителни точки от десетия фрейм). Перфектната игра не е много често срещана. Най-добрите състезатели обикновено имат среден резултат повече от 230 точки, докато един новак може да се затрудни да надмине 100 точки.

Терминология
Като всеки спорт и боулингът борави със совствена терминология:

Грип (grip) – Захват – Много е важно топката да бъде удобна, за да може играта да бъде ефективна. Ако тежестта или разположението на дупките са за нечии по-големи или по-малки пръсти и захватът ви не е добър, то играта ще бъде по-скоро мъчение за вас.

Суинг (swing) – Замах – При играта на боулинг ,при хвърляне на топката се използва инерцията на тежестта. Важно е при замахът да се използва това.

Стъпки – Начинаещите боулъри започват с 4 стъпки, а в последствие преминават на 5.

Синхрон – Необходимо е възможно най-добро синхронизиране между между суинга и стъпките, за да бъде хвърлянето успешно.

Изстрел (release) – Топката се хвърля, когато достигне нивото на глезена на приплъзващия се крак.

Leverage – Това е идеалният резултат от успешната комбинация между позиция на тялото, инерцията на топката и баланса.

Follow-Through – Движението, последващо хвърлянето. Точното му изпълнение е много важно за добрия баланс.

Страйк (strike) – Свалянето на всички кегли с един изстрел на топката.

Спеър (spear) – Свалянето на всички кегли с две последователни хвърляния.

Фрейм  - Всеки от играчите има право на два поредни удара.

Фаул (fоul)-линия – Мястото, където играчът пуска топката на пътеката и не бива да я настъпва.

Улеи – Разположени са отстрани на пътеката и попадането на топката там не носи точки.


КЪДЕ ДА ЗАСТАНЕМ
Стартът е на 2.5 - 3.0 м от фал линията. Застанете в средата на пистата или малко в дясно. Направете 4 1/2 нормални крачки ходейки бавно. Левият крак е с 10 - 15 см по-напред от десния, но и двата крака гледат напред. Вървете по права линия напред и като хвърляте топката е необходимо да запазите равновесие.


КАК СЕ ДЪРЖИ ТОПКАТА
Топката се държи с двете ръце. Палецът и двата средни пръста влизат в дупките на топката. Другите два пръста обгръщат топката. Лактите се опират в тялото. Коленете и раменете трябва да гледат напред към кеглите, а не да са обърнати на страни. Може леко да сгънете коленете.


КРАЧКИ В БОУЛИНГА 
1-ВА КРАЧКА - PUSHWAY 
Правейки първата крачка с десния крак, едновременно избутваш? топката напред и надолу.


2-РА КРАЧКА - SWING 
Правейки втората крачка издърпваш топката надолу и назад, като едновременно изнасяш лявата ръка настрани за уравновесяване на тялото.


3-ТА КРАЧКА - BACKSWING 
Не свивай коленете! Топката се изнася възможно най-много зад гърба, свивайки се леко в кръста и навеждайки се леко напред.


4-ТА КРАЧКА - SLIDING STEP & RELEASE 
След като топката премине предния крак, който се е хлъзнал, я освобождаваш да изхвръкне от ръката и оставяш рамото и ръката да последват посоката на топката.


ЗА ФИНАЛ 
Не разтваряйте ръката изхвърляйки топката, оставете пръстите свити, а ръката да продължи движението си нагоре към главата. Междувременно лявата ръка се изнася настрани за да се запази равновесие. Колената и раменете гледат напред към кеглите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар